SEGRE

SUCCESSOS TRIBUNALS

La mare de Tàrrega acusada de mal tracte al seu nadó perd la tutela

La jutge decreta llibertat amb càrrecs, l'obliga a comparèixer cada 15 dies i li retira el passaport || El nen presenta lesions que encaixen amb la síndrome de sacseig

Els pares del menor, al sortir ahir de la seua declaració als jutjats de Cervera.

Els pares del menor, al sortir ahir de la seua declaració als jutjats de Cervera.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Jutjat d’Instrucció 1 de Cervera va deixar ahir en llibertat amb càrrecs la mare de Tàrrega investigada per un presumpte delicte de maltractament cap al seu nadó de només un mes i va retirar la tutela als dos progenitors. La mare, de 18 anys, va declarar ahir com a investigada davant de la jutge mentre que el pare ho va fer com a testimoni. Cap de les acusacions van demanar l’ingrés a presó de la mare, per la qual cosa la jutge va decretar només mesures cautelars, com l’obligació de la jove de comparèixer cada 15 dies davant del jutjat i la retirada del passaport. També va decretar mesures de protecció per al menor, que es troba ingressat a l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona amb pronòstic greu (vegeu el desglossament). Els pares del nadó van estar durant sis hores als jutjats. A la sortida, la mare va assenyalar que “el nadó va nàixer així”. Els advocats dels progenitors, de nacionalitat romanesa, van afirmar que els joves estaven preocupats per la salut del nen i que desitjaven veure’l aviat. Els fets van tenir lloc el 5 de novembre a l’habitatge familiar a Tàrrega. El nadó, de només un mes de vida, va ingressar d’urgències a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida després de ser atès pels serveis sanitaris al seu domicili. El centre lleidatà, davant de la gravetat de les lesions, va decidir el trasllat del menor a l’hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Van ser els facultatius d’aquest hospital els que van activar el protocol per possible maltractament. Fonts judicials van explicar que podria tractar-se d’una síndrome de sacseig, que pot causar lesions cerebrals als nounats. Les mateixes fonts van assenyalar que no s’han detectat lesions físiques aparents i que s’espera l’evolució del petit. En el moment dels fets, el pare del nadó, de 24 anys, era a treballar. La causa està oberta per delicte de maltractaments en l’àmbit familiar i un delicte de lesions.

Els pares podran visitar el petit a Sant Joan de Déu

Després de la declaració dels pares del menor, la jutge de Cervera va decretar la retirada de la responsabilitat parental als dos joves pares i traslladar la tutela del menor a la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), que ja exercia la protecció del menor des que aquest va ingressar a l’hospital. Malgrat la retirada de la tutela, la magistrada va resoldre que els pares podran continuar visitant el seu fill a l’hospital. De fet, la jutge també va dictaminar la retenció hospitalària del nadó fins que se li doni l’alta, moment en què la DGAIA haurà d’actuar als efectes d’atorgar la mesura de protecció més adequada per a la seua protecció.

D’altra banda, el síndic de greuges ha obert una actuació d’ofici per valorar la intervenció de la DGAIA, el Servei Català de Salut i els serveis socials de Tàrrega, així com l’aplicació dels protocols de coordinació.

tracking