SEGRE

SUCCESSOS ESPAIS NATURALS

Tancat 'sine die' el congost de Mont-rebei per una allau de roques que enfonsa part del camí natural

Prohibit l'accés des de Sant Esteve de la Sarga, Àger i la zona aragonesa de Montfalcó pel perill || El despreniment, al límit de la Noguera i el Jussà, s'emporta el sender i el passamà

El despreniment de roques del pendent es va endur la base del camí, que pràcticament va desaparèixer.

El despreniment de roques del pendent es va endur la base del camí, que pràcticament va desaparèixer.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Agents Rurals van tancar ahir sine die tots els accessos al congost de Mont-rebei (Sant Esteve de la Sarga, Àger i Montfalcó a la part aragonesa) per un nou despreniment de roques al camí natural de la gorja. L’allau va afectar greument el sender just al límit entre la comarca de la Noguera i el Jussà, a la part més estreta del pas i al final del camí excavat a la roca, al terme municipal de Sant Esteve de la Sarga. Les roques es van endur part d’aquest camí i el passamà de cable ancorat a la pedra i només van quedar uns 30 centímetres de pas, segons van explicar els Agents Rurals.

L’avís el van donar escaladors durant el matí d’ahir. L’allau s’hauria produït la matinada passada. Fins al lloc es van desplaçar, a més dels rurals, tècnics de Protecció Civil del consell del Jussà i els Mossos d’Esquadra, per recopilar totes les dades de l’allau i tallar els accessos al congost davant la perillositat de la zona.

Un agent rural observa l'esllavissada / Agents Rurals

Miquel Arilla, responsable dels Rurals al Jussà, va apuntar que just en el mateix punt van quedar roques que poden desprendre’s en bloc en qualsevol moment. “La base del camí pràcticament ha desaparegut i no hi ha espai per passar, a part de la perillositat que això suposa per les pedres que poden desprendre’s. És d’un perill extrem”, va dir.

Els accessos van quedar precintats amb cintes i malles que prohibeixen el pas. Tècnics del consell del Jussà preveuen visitar avui la zona acompanyats de membres de l’Institut Cartogràfic per avaluar el risc geològic en aquest tram del camí natural situat enmig del congost.

Un accés propietat del consistori, que demana seguretat

El camí afectat per l’esllavissada és un sender GR i municipal de Sant Esteve de la Sarga. L’alcalde, Jordi Navarra, va destacar la gravetat del despreniment perquè “pràcticament ha desaparegut el camí” al tram més estret. Va afegir la necessitat d’actuar a la zona i garantir la seguretat.El primer edil va assegurar que restablir el tram de camí serà molt costós per la gravetat dels danys. “Està clar que hem de prendre mesures urgents perquè això no torni a passar, igual que a la carretera d’accés, també s’haurà d’actuar al camí. El contrari seria una irresponsabilitat”.

tracking