SEGRE

SUCCESSOS ESPAIS NATURALS

Sant Esteve de la Sarga no reobrirà el pas de Mont-rebei si no hi ha “màximes garanties”

Avaluen el risc geològic de la zona del despreniment i la Diputació prepara una intervenció d'emergència || Una altra allau enfonsa el camí històric de Baro del santuari d'Arboló al Sobirà

El camí natural de Mont-rebei, que és un sender GR, ha quedat impracticable.

El camí natural de Mont-rebei, que és un sender GR, ha quedat impracticable.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Fins que no es dugui a terme una gestió responsable de tot el congost i es regulin accessos, pàrquings i usos, Mont-rebei continuarà tancat.” Així de contundent es va mostrar l’alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, després de l’última allau de pedres que dijous va enfonsar un tram del camí natural del congost, a pocs metres del pont penjant que uneix Catalunya i Aragó. Va afegir que “el més lògic és reobrir el sender però cal fer-ho amb responsabilitat i amb les màximes garanties de seguretat”. Per al primer edil, l’últim despreniment és un avís més de la necessitat de gestionar aquest espai natural i regular els usos i les activitats, tant terrestres com aquàtiques.

De fet, el conveni entre les diputacions de Lleida i Osca per gestionar el congost ja contempla un estudi de seguretat de les activitats i un altre de geològic sobre la gorja i la zona de les passarel·les de Montfalcó, al municipi de Viacamp. Aquest estudi ha de determinar els riscos d’allaus i proposar diferents mesures correctores que minimitzin el risc. Per a l’alcalde, és clau el pla d’emergències amb mesures de protecció i prevenció i que s’estableixin les accions que s’han de dur a terme en cas d’accident.

Tècnics de l’Institut Geològic i Cartogràfic (ICGC) van visitar ahir la zona per analitzar el despreniment. Dilluns ho faran els tècnics de la Diputació de Lleida que conjuntament amb l’ajuntament de Sant Esteve avaluaran una intervenció d’emergència en aquest tram del camí natural. També des de la Diputació d’Osca s’estudiaran les mesures necessàries per a rebrir el congost.

Els mateixos tècnics van explicar que primer caldrà inspeccionar la zona per detectar els punts més inestables on va tenir lloc l’allau i sanejar el pendent en el qual van quedar roques que poden desprendre’s. Després s’haurà de refer el camí, pràcticament enfonsat per la grans roques.

Els tres accessos al congost de Mont-rebei romandran tancats. Per la seua part, l’alcalde de Viacamp, Alfredo Pociello, va assegurar que l’afectació pot ser molt greu si el camí no es pot reparar.

D’altra banda, ahir un altre despreniment de grans roques va enfonsar un tram del camí històric senyalitzat entre el municipi de Baro i el santuari d’Arboló, al Sobirà, dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Es tracta d’un camí molt freqüentat pels veïns perquè transcorre paral·lel al riu Noguera Pallaresa. Tècnics del parc van precintar ahir el camí fins que s’avaluï el perill de més despreniments.

El director del parc, Marc Garriga, va apuntar que els tècnics del Cartogràfic visitaran la zona en els propers dies per determinar quines actuacions cal portar a terme i inspeccionar la zona.

L’allau de roques es va produir dijous a la tarda i fins ahir no es va poder precintar per la dificultat d’accés per les roques que impedien el pas. “Aquest tram del camí està pràcticament desaparegut, les roques de grans tones l’han fet malbé del tot i haurem d’actuar per refer-lo i obrir-lo”, va dir Garriga. No obstant, va assegurar que qualsevol actuació de millora no es durà a terme fins després de l’hivern.

El camí natural de Mont-rebei, que és un sender GR, ha quedat impracticable.

El camí natural de Mont-rebei, que és un sender GR, ha quedat impracticable.SEGRE

tracking