SEGRE

MUNICIPIS FINANCES

La Justícia bloqueja el pagament de 3 milions a la Granadella pels seus tres parcs eòlics

Eolia Renovable recorre la sentència del TSJC que obliga a pagar al consistori aquesta xifra per l'impost d'obres || L'empresa porta al Suprem la sentència i dilata el temps per fer efectiu el cobrament

Zona on s’aixecarà el parc de Solans alineat amb els molins de Sant Antoni, a la foto.

Zona on s’aixecarà el parc de Solans alineat amb els molins de Sant Antoni, a la foto.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Eolia Renovable, abans Tarraco Eólica, ha recorregut al Suprem la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a pagar 3 milions d’euros a l’ajuntament de la Granadella de l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per aixecar els parcs eòlics de Sant Antoni, Monclues i les Rotes, aquest últim compartit amb Bellaguarda, en funcionament fa més de vuit anys. Tornarà a passar molt temps fins a conèixer el dictamen de l’alt tribunal que bloqueja el cobrament d’aquests diners encara que, segons l’alcaldessa, Elena Llauradó, exigiran l’execució de la sentència del TSJC. “És una cosa que podem fer encara que sabem que no podrem tocar aquests diners fins d’aquí, almenys, a dos anys, que és el que solen tardar les sentències del Suprem, segons ens ha explicat el nostre advocat”, va indicar.

Els fets es remunten al 2011, quan l’anterior alcalde, Pere Miquel Guiu, de CiU, va firmar un conveni amb l’empresa que rebaixava l’ICIO del 4% que marcava l’ordenança fiscal aprovada pel ple anys enrere, a un 1% i una compensació de 1.000euros per megawatt produït. ERC, després de guanyar les eleccions aquell any, va recórrer aquest acord al considerar que una ordenança té mes pes que un conveni, un argument a què van donar suport tant la Comissió Jurídica de Catalunya com el TSJC. El Superior de Justícia va dictar la sentència el 9 de setembre després d’anys de litigi. L’actual alcaldessa, d’Units fem Poble (ERC és a l’oposició), considera que el Tribunal Suprem “ens donarà la raó, però caldrà esperar”.

Prop d’un milió per la llicència d’obres del quart parc de Solans

Eolia Renovable ha abonat als ajuntaments de Llardecans i la Granadella prop de mig milió d’euros al primer i més de 300.000 al segon per la llicència d’obres del parc eòlic de Solans. Dels seus vint molins, setze estan a Llardecans i quatre a la Granadella.

Paradoxalment, en aquest últim municipi Eolia Renovable ha pagat el 4% de l’ICIO marcat per la sentència del TSJC, va explicar Llauradó. No obstant, a Llardecans s’abona més per megawatt produït. Els ajuntaments invertiran aquests diners en obres que promouen les energies sostenibles i projectes per frenar la despoblació.

tracking