SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Detingut un agent de Medi Ambient del Conselh d'Aran per la mort de l'ós Cachou

Se li atribueix un delicte contra la fauna, un altre de revelació de secrets i un tercer de prevaricació || L'acusat, veí de la Val, va declarar ahir a la tarda davant la jutge de Vielha i va negar els fets

El cadàver de l’ós Cachou, trobat el mes d’abril passat.

El cadàver de l’ós Cachou, trobat el mes d’abril passat.CGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un agent de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran va ser detingut dimecres i va declarar ahir a la tarda davant de la jutge per la mort de l’ós Cachou el mes d’abril passat. Va sortir del jutjat de primera instància i instrucció de Vielha en llibertat amb càrrecs. Se li atribueix un delicte contra la fauna; un altre de revelació de secrets, i un tercer de prevaricació. L’acusat, A.M.G., va negar davant la magistrada els fets que se li atribueixen, segons va explicar el seu advocat, Enric Rubio. Hores abans de la declaració, hi va haver un escorcoll al seu habitatge, al municipi de Les.

Aquesta detenció arriba mig any després que el cadàver de l’ós aparegués en un bosc de Les, el passat 9 d’abril. Va ser localitzat gràcies al dispositiu GPS que l’animal portava en un collar per facilitar-ne el seguiment, al tractar-se d’un animal considerat problemàtic (vegeu les claus). Fonts pròximes van puntualitzar que, en aquell moment, l’acusat no treballava per al Conselh Generau. Tanmateix, havia estat anteriorment a la plantilla de l’administració aranesa.

Els anys 2018 i 2019 va formar part de l’equip aranès de suport per a la conservació de l’ós, en el marc del programa Piroslife finançat per la UE. Setmanes després de la mort de Cachou, el passat 27 d’abril, va ocupar el càrrec d’agent auxiliar de Medi Ambient del Conselh Generau com a funcionari interí. Personal vinculat a la gestió de l’ós a la Val tenia accés a les localitzacions del GPS de l’ós Cachou, que es feien públiques amb diversos dies de diferència.

El Conselh Generau va limitar les seues declaracions a un comunicat en el qual expressava el seu “respecte al procediment judicial i a la presumpció d’innocència” de l’acusat. Va subratllar el seu esforç a aclarir les causes de la mort de l’ós, a encarregar la necròpsia a la UAB i “posar el cas en mans dels jutjats”. La causa segueix sota secret de sumari després de sis mesos.

L’associació ecologista Ipcena, personada en la causa judicial al costat de Fapas, va celebrar que la investigació del jutjat de Vielha hagi conduït a una detenció. Les dos entitats apreciaven possibles indicis d’enverinament, com el rictus a la boca del cadàver. El portaveu d’Ipcena, Joan Vàzquez, es va mostrar “sorprès” perquè una persona dedicada a la protecció de l’ós estigui acusada de matar un exemplar, va valorar que “no hi hagi sensació d’impunitat” i va apuntar a la possibilitat que hi hagi més implicats.

LES CLAUS

  • Cachou, un ós “problemàtic”. Aquest ós era un dels dos considerats “problemàtics” juntament amb Goiat. Se’ls atribuïa una voracitat inusual i una preferència insòlita pel bestiar equí. Per aquesta raó, aquests dos exemplars portaven collars GPS i se’ls van aplicar mesures d’aversió per intentar modificar la seua conducta. Va ser necessari capturar Cachou per posar-li el collar, i van substituir el que portava Goiat quan el que duia des de la seua reintroducció el 2016 es va quedar sense bateria.
  • Canviar la conducta. El Conselh va recórrer a sorolls i a l’aplicació de fungicides en peces de carronya per mirar de modificar la conducta de Goiat i Cachou. Aplicaven així un protocol que, en cas de fracàs, contemplava la possibilitat d’expulsar-los del Pirineu i fins i tot sacrificar-los. Aquesta última possibilitat va arribar a plantejar-se l’any passat.
  • Trobat mort el 9 d’abril. Tècnics del Conselh van trobar el cadàver de Cachou a Les el passat 9 d’abril, després de constatar que el senyal del GPS no registrava moviments.
  • Investigació oberta. Un primer examen va apuntar a danys per una caiguda a l’espera d’anàlisis toxicològiques, i el jutjat de Vielha va obrir una investigació sota secret de sumar

Dos exemplars morts aquest any, però la població creix i ja són 65

Tres mesos després de la mort de Cachou, el cadàver d’un altre ós va aparèixer tirotejat a la regió francesa de l’Arieja, a prop de la frontera amb el Pallars Sobirà. També aquest cas és objecte d’una investigació judicial a França. Malgrat aquestes baixes, la població d’óssos al Pirineu ha mantingut la tendència a l’alça de l’últims anys. Una dotzena de nous cadells, així com albiraments d’óssos que s’han afegit al cens de 2019 eleven la població actual a seixanta-cinc exemplars coneguts. Cap d’ells ja no està localitzat a través de dispositius GPS. Goiat ha perdut el que duia, mentre que els de les femelles Sorita i Claverina, alliberades el 2018 al Pirineu oriental, han deixat de funcionar al quedar-se sense bateria. El creixement de la població d’óssos ha anat acompanyat d’un ressorgir del moviment contrari a aquesta espècie als dos costats de la frontera.

tracking