SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Així va morir l'ós Cachou

La investigació sobre la mort d'aquest ós l'abril passat conclou que consumir aquest producte va ser-ne la causa || La policia va buscar restes del líquid al domicili del detingut dijous

Imatge d’arxiu de Cachou alimentant-se de carronya.

Imatge d’arxiu de Cachou alimentant-se de carronya.CGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ós Cachou va morir enverinat després d’haver consumit líquid anticongelant, segons van confirmar ahir fonts pròximes a la investigació judicial. La policia va buscar aquest producte durant l’escorcoll que va dur a terme dijous passat al domicili d’A.M.G, veí del municipi de Les i agent de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran detingut dimecres passat per la mort d’aquest exemplar (vegeu SEGRE d’ahir).

Va ser el mateix Conselh Generau el que va encarregar anàlisis toxicològiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per provar d’esbrinar les causes de la mort d’aquest plantígrad, el cadàver del qual va aparèixer en un bosc de Les el mes d’abril passat. Aquestes proves s’havien de sumar a un examen preliminar, que assenyalava lesions visibles i les atribuïa a una baralla contra un altre ós i a una caiguda per un pendent pròxim al lloc on va aparèixer el cadàver. Per la seua part, entitats ecologistes van apuntar a possibles indicis d’enverinament, com el rictus a la boca de l’animal (vegeu el desglossament).

Tanmateix, les proves toxicològiques es van demorar en un primer moment per la declaració de l’estat d’alarma i el primer confinament per la crisi sanitària. Així mateix, els resultats de les anàlisis no es van donar a conèixer públicament, ja que la investigació judicial està sota secret de sumari des de fa sis mesos. Algunes fonts coneixedores del cas apuntaven tan sols que l’animal podria haver-se intoxicat amb un producte d’ús comú, com ho és l’anticongelant en vehicles a l’hivern.

L’acusat va quedar en llibertat amb càrrecs dijous després de prestar declaració davant de la jutge. En la seua compareixença al jutjat de primera instància i instrucció de Vielha, va negar haver comès els delictes que se li atribueixen: un contra la fauna, un altre de revelació de secrets, i un tercer de prevaricació. Abans de la mort de l’ós, A.M.G. havia format part dels equips de suport i seguiment d’aquesta espècie contractats pel Conselh entre els anys 2018 i 2019. Va ser nomenat funcionari interí del cos d’agents de Medi Ambient de l’administració aranesa el 27 d’abril, pocs dies després que es trobés el cadàver de l’animal, un càrrec que continuarà exercint (vegeu desglossament).

La mort d’aquest exemplar i d’un altre abatut a trets a França al juny arriben en ple ressorgir de les protestes antiós al Pirineu, un moviment d’oposició gairebé extint fa cinc anys i que ha reviscut mentre la població de plantígrads augmenta any rere any i ja són més de seixanta.

tracking