SEGRE

POLÍTICA ACCÉS A L?HABITATGE

Zones rurals de Lleida tenen gairebé tantes cases buides com construïdes en dos dècades

Són 5.078 immobles tancats i en desús en 128 municipis de menys de 500 habitants o de 3.000 amb deu nuclis de població || En vint anys s'han construït uns 6.273 habitatges en aquests pobles

El municipi de la Floresta té un alt percentatge de cases buides i en desús.

El municipi de la Floresta té un alt percentatge de cases buides i en desús.AJUNTAMENT DE LA FLORESTA

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els 128 municipis de Lleida amb menys de cinc-cents habitants o menys de 3.000 amb deu nuclis de població tenen gairebé el mateix nombre d’habitatges buits o en desús que d’habitatges que s’han construït en aquestes localitats en els últims vint anys. Així, 58 pobles del Pirineu tenen 2.745 habitatges buits i 2.333 els setanta municipis del pla analitzats, la qual cosa suma en total 5.078 cases buides. D’altra banda, en les dos últimes dècades s’han construït en aquests pobles de la demarcació fins a 6.273 habitatges (5.476 al Pirineu i 797 a Ponent). Aquestes xifres es desprenen de l’estudi del departament de Territori i Sostenibilitat per engegar el programa de mobilització d’habitatge als municipis rurals (que va avançar SEGRE), que vol contribuir a estabilitzar població en aquestes localitats.

El conseller de Territori, Damià Calvet, va explicar ahir als alcaldes el programa, que està dirigit als 372 municipis rurals de Catalunya. Va apuntar que se centra en la rehabilitació d’habitatges dels pobles, a donar incentius als propietaris i atreure nova població, sempre que vulguin instal·lar-s’hi com a primera residència.

Per la seua part, el secretari d’Agenda Urbana, Agustí Serra, va destacar durant la presentació que l’atracció de nova població pot ser un estímul per al comerç local, les escoles o els serveis, a més d’impulsar el sector de la construcció amb la rehabilitació d’habitatges. El programa compta amb dos milions d’euros i aquest mes de gener vinent s’obrirà la convocatòria per a una primera fase, que consistirà en diverses proves pilot en vint municipis de les comarques del pla de Lleida i del Pirineu, que finalitzaran el juny del 2021.

En col·laboració amb els ajuntaments es recopilarà informació sobre l’oferta i demanda d’immobles i també els que estan en desús i puguin estar en situació de deteriorament. La Generalitat farà de mediadora entre els propietaris i demandants d’habitatge i s’oferirà algun tipus de tinença de l’immoble com la masoveria rural o la copropietat temporal.

Les Garrigues i Segrià volen lloguers per a joves

El consell de les Garrigues és pioner a Lleida a habilitar una borsa d’habitatges buits als seus 24 municipis per posar-los a disposició de joves i, d’aquesta manera, frenar la despoblació i l’envelliment dels seus pobles. 

Segons el seu president, Jaume Setó, l’objectiu és facilitar una via perquè els propietaris d’immobles en desús els lloguin, ja que hi ha famílies que busquen habitatge a la comarca i es dóna la paradoxa que no en troben, tot i haver-hi cases buides. De moment, han respost a la iniciativa Bellaguarda, amb 77 de buides; el Cogul, amb 49; la Floresta, amb 25; Fulleda, amb 9; Juncosa, amb 93; i el Vilosell, amb 8. En total, 261 habitatges als quals se n’han de sumar més de 60 a l’Albi. El consell té el compromís que la resta dels municipis també facilitaran les seues dades en breu.

Els pobles que integren el Segrià Sec (Maials, Torrebesses, Llardecans, Sarroca i Almatret) també han fet el seu inventari i tenen 420 cases buides de les quals 176 són habitables. En alguns pobles es contempla substituir el lloguer per obres de restauració o masoveria.

tracking