SEGRE

FAUNA MEDI AMBIENT

Agricultors reclamen incrementar les batudes a senglars pels danys

Adverteixen que amb la pandèmia s'han reduït les intervencions de la Generalitat || El sindicat Asaja afirma que hi ha preocupació per la pesta porcina africana

Imatge d’una finca de Corbins amb els danys fets per senglars.

Imatge d’una finca de Corbins amb els danys fets per senglars.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els agricultors de Lleida estan “farts” dels continus danys i clots que els senglars provoquen en els seus cultius per buscar menjar. “Hi ha una població important d’aquests animals i de tant en tant se sol·licita al departament d’Agricultura que organitzi batudes. Tanmateix, amb la pandèmia se n’han fet menys”, va explicar el president del sindicat agrari Asaja, Pere Roqué.

Va afirmar que una de les solucions és que el departament dugui a terme batudes de forma periòdica, sense haver de demanar-ho cada vegada amb la burocràcia que suposa, “per reduir el nombre tant de senglars com de conills, que també provoquen danys”. Roqué va assenyalar que al llarg d’un any un senglar pot arribar a tenir fins a una dotzena de cries, de forma que també va demanar que s’esterilitzin perquè deixin de reproduir-se. Va assegurar que ja han traslladat les seues peticions a Agricultura, però que amb la pandèmia “no es fa res”.

Amb l’arribada del fred, aquests animals busquen refugi entre els blatdemorars i excaven entre les arrels de fruiters a la recerca de cucs, insectes o talps per alimentar-se i a Lleida danyen finques situades al voltant del riu Segre, a les partides de l’Horta de Grenyana, Butsènit, Rufea, Torres de Sanui, Sant Just, Malgovern, Vallcalent i a prop de la carretera de Corbins. A més, Roqué també va manifestar la preocupació del sector per si algun senglar podria tenir la pesta porcina africana, que ara es troba en països com Alemanya o Bèlgica.

A tot això, Roqué va afegir que “també provoquen accidents i cal vetllar per la seguretat de les persones i les explotacions alimentàries”. De fet, fa deu dies dos cotxes van col·lidir amb un senglar a l’C-13 a Lleida i a Vilanova de l’Aguda i encara que no hi va haver ferits greus els vehicles van rebre cops importants.

“Les administracions han d’estar molt alerta amb la fauna i han de tenir en compte que som un sector que apostem per l’ocupació en plena crisi”, va apuntar, i va subratllar que perquè les assegurances cobreixin els danys en els cultius “cal pagar més”. En aquest sentit, agricultors de la partida de Grenyana van afirmar que poden arribar als 6.000 euros sense que ho cobreixi l’assegurança.

Imatge d’una finca de Corbins amb els danys fets per senglars.

Imatge d’una finca de Corbins amb els danys fets per senglars.AMADO FORROLLA

tracking