SEGRE

DESPRENIMENTS ESPAIS NATURALS

El Cartogràfic demana revisar tot el camí excavat de Mont-rebei per l'allau de roques

El primer informe de l'institut avisa de la inestabilitat del tram afectat i diu que hi ha hagut més despreniments || Van caure fins a 300 tones de pedra, que van enfonsar el sender natural

Algunes de les roques que es van desprendre van quedar al camí en un tram de 25 metres de llarg.

Algunes de les roques que es van desprendre van quedar al camí en un tram de 25 metres de llarg.AGENTS RURALS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els tècnics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) adverteixen que el camí natural del congost de Mont-rebei afectat per un despreniment el passat dijous dia 12 és “impracticable amb seguretat” i no té alternativa simple de pas.

Destaquen en el primer informe tècnic, basat en una inspecció visual sobre el terreny l’endemà de l’allau, que aquest tipus de despreniments just per sobre del camí natural són fruit de la mateixa excavació del sender a la roca, que configura uns sostres “inestables”. Recomanen sanejar els fragments de roca que van quedar “en equilibri precari” sense arribar a desprendre’s, i la restitució del tram enfonsat del camí. Insisteixen en la necessitat de consolidar la llasta rocosa que va quedar descalçada en el pendent amb treballs especialitzats d’estabilització.

El document assenyala que el sender és impracticable amb seguretat i no té alternativa simple de pas

Per als tècnics seria necessaris fer una revisió sistemàtica del camí excavat a la roca per detectar “trams potencialment inestables” i així augmentar la seguretat en tot el tram del camí natural.

L’informe revela que més enllà del problema de l’estabilitat de l’excavació del camí a la roca, la morfologia del congost de Mont-rebei es caracteritza per grans parets i cingles, amb la seua “dinàmica natural de despreniment de roques”, tal com demostren altres despreniments més recents al camí el juliol del 2018 o el gener d’aquest mateix any.

L’allau de pedres es va produir a l’extrem sud del camí excavat a la roca que recorre tot el congost de Mont-rebei, en el límit entre els municipis de Sant Esteve de la Sarga i Àger, a pocs metres del pont penjant que uneix Catalunya i Aragó. Se’n va desprendre una llasta de roca situada a sobre del camí amb un volum de 120 metres cúbics, unes 300 tones de roques.

En la trajectòria de caiguda, van impactar sobre el camí enfonsant gran part de la plataforma i en una afectació d’uns 25 metres de llarg. La resta de roques van caure pel desnivell fins a l’aigua de l’embassament de Canelles.

Els ajuntaments de Sant Esteve de la Sarga i Àger prioritzen la seguretat de l’entorn per obrir el sender i apel·len a un pla d’usos que contempla un estudi geològic del congost.

Des de la Fundació Catalunya-la Pedrera, titular del Congost, van assenyalar que el camí és públic i que ha de primar la seguretat de l’espai natural de Mont-rebei.

tracking