SEGRE

ADMINISTRACIÓ PROVINCIAL

La Diputació votarà un pressupost de 137 milions, amb 14 per pal·liar danys de la Covid

Dos milions en fons de contingència i 12,4 per a centres sanitaris i mesures de recuperació econòmica || A l'espera d'incorporar romanents, la quantia total dels quals s'estima en uns 40 milions

Presentació ahir dels pressupostos de la Diputació.

Presentació ahir dels pressupostos de la Diputació.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Diputació votarà en el ple de desembre un pressupost de 137,3 milions d’euros per al 2021, un 2,55% més que els 133,8 milions previstos en els comptes d’enguny. Almenys un de cada deu euros, 14,6 milions, es destinaran a pal·liar els perjudicis de la crisi sanitària i a afavorir la recuperació econòmica després de la pandèmia. Aquesta xifra podrà augmentar amb la incorporació de romanents de tresoreria, que l’ens provincial podrà fer servir aquest any sense les restriccions que dictaven fins ara la llei estatal. A l’espera de la liquidació del 2020, aquest superàvit s’estima en uns 40 milions.

Part d’aquests romanents s’hauran d’incorporar al fons de contingència de la Diputació, que passa d’1,2 milions a 1,8 per afrontar accions d’urgència davant de la Covid. Així mateix, se’n crea un altre de 270.092 euros per a imprevistos que afectin centres sanitaris. Així mateix, el govern d’ERC i JxCat va presentar ahir una dotzena d’“accions anti-Covid” amb un pressupost de 12,48 milions. Inclouen prop de 5 milions per a obres en centres sanitaris (2,18 milions); ajuts a entitats en l’àmbit de la salut (2 milions), i ajuts a consells i a la Paeria de Lleida per a teleassistència i urgències socials. La resta d’actuacions previstes van des de promoció econòmica i turística fins a la lluita contra la despoblació rural.

El president del la Diputació, Joan Talarn (ERC), va explicar que això es deu a la necessitat tant de revertir la pandèmia com d’impulsar la tranformación ecomòmica de la futura “societat post-Covid”. Talarn i la portaveu republicana, Mercè Carulla, van citar una partida de 511.000 euros per a projectes d’especialització territorial (PECT), a fi de captar 8,8 milions de fons de la UE; una altra de 160.000 per a la internacionalització d’empreses en col·laboració amb Pimec i la Cambra de Comerç, i una tercera de 100.000 en ajuts a consells comarcals per a promoció econòmica. “No es pot permetre que els més febles siguin els més afectats per la pandèmia”, va dir Carulla.

Per la seua part, el vicepresident primer, Jordi Latorre (JxCat), i la portaveu del grup de Junts, Rosa Pujol, van destacar que el fet que nombrosos habitants de ciutats es plantegin traslladar-se a pobles arran de la Covid-19 suposa una “oportunitat” per combatre la despoblació rural. Amb aquesta finalitat, Latorre va destacar els dos milions del pla de cooperació en la lluita contra la despoblació i la preparació d’un congrés per abordar aquesta qüestió. Pujol, per la seua part, va assenyalar que ajuntaments i consells rebran més de mig milió per a la seua promoció turística i que avançaran en la digitalització de les empreses del sector a Lleida.

tracking