SEGRE

ENERGIA ELECTRICITAT

Endesa reclama 6 anys de rebuts de la llum a la Vall Fosca i torna l'amenaça de talls

Factures de l'ajuntament i veïns entre 2015 i 2020, sense pagar arran d'un llarg litigi sobre l'IVA que ha d'aplicar la companyia || Quatre anys després que pactessin liquidar les emeses fins al 2014

El conveni de 1927 va fer possible construir la central de Capdella.

El conveni de 1927 va fer possible construir la central de Capdella.J. BARRULL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La companyia elèctrica Endesa ha començat a reclamar a l’ajuntament i a veïns de la Torre de Capdella el pagament de rebuts de la llum acumulats des del gener del 2015. Són sis anys de factures impagades com a conseqüència de discrepàncies sobre com aplicar-los l’IVA. Es tracta d’un llarg litigi que va desembocar en interrupcions del subministrament i una forta oposició veïnal el 2016. Quatre anys després, l’amenaça de nous talls de llum ha tornat a la Vall Fosca.

El consistori i part dels veïns es van avenir a finals del 2016 a pagar els rebuts de la llum pendents des del 2009 fins al desembre del 2014. Amb això van posar fi de forma temporal a l’amenaça de talls. Les factures posteriors estaven subjectes a una normativa tributària diferent, i van quedar de nou ajornades a l’espera d’establir com aplicar-los l’IVA.

L’ajuntament i part de la població del municipi són beneficiaris d’un conveni que es remunta a l’any 1927, que va fixar un preu pel consum elèctric molt inferior al de qualsevol tarifa actual (vegeu el desglossament).

En els últims dies, veïns de la Torre de Capdella han començat a rebre notificacions d’Endesa. Els requereixen el pagament dels rebuts des del 2015 i, en cas contrari, els avisen de possibles talls de llum. Fonts de la companyia van indicar que consideren ja aclarits els dubtes sobre com aplicar l’IVA a aquestes factures bonificades. Van indicar que han formulat consultes a la direcció general de Tributs estatal i a l’Agència Tributària, i que han calculat l’IVA basant-se en les respostes rebudes d’aquests organismes.

Inicialment, Endesa va calcular l’IVA dels rebuts de la Torre de Capdella basant-se en la tarifa elèctrica d’últim recurs (TUR) i no sobre el preu fixat l’any 1927. Això donava com a resultat que l’import de l’impost era superior al del mateix consum. Fonts de la companyia van puntualitzar que ara el càlcul de l’IVA ha canviat, van assegurar que és “més favorable als consumidors” al ser més reduït i van recordar que l’empresa no es beneficia del cobrament d’aquest tribut, que liquida davant d’Hisenda.

Fonts pròximes al litigi van apuntar que, si bé l’import de l’IVA és menor a les factures a partir del 2015, els afectats consideren que encara és excessiu i reclamen que es calculi sobre el preu del conveni.

Un conveni del 1927 fixa el preu de la llum per sota de les tarifes

L'ajuntament i centenars de veïns de la Torre de Capdella són beneficiaris del conveni que el municipi va firmar l’any 1927 amb Energia Elèctrica de Catalunya, empresa que dècades després formaria part de l’actual Endesa.L’acord va cedir a la firma béns comunals, drets d’ús i serveis que van fer possible la construcció de les centrals hidroelèctriques. Com a contrapartida, la Vall Fosca rebria gratis consums elèctrics de set kilowatts hora (kW/h) a l’hivern i cinc a l’estiu.

Per sobre d’aquestes xifres, es va establir un preu de 0,35 pessetes per kW/h. Això suposa 0,0021 cèntims, una vintena part de l’import de la tarifa de referència actual, el preu voluntari per al petit consumidor (PVPC). L’acord és molt anterior a la mateixa existència de l’IVA, objecte del litigi pels rebuts des de fa més d’una dècada.

tracking