SEGRE

El Govern espanyol es compromet, un any després de la Dana, a "agilitzar" els ajuts a Lleida i Tarragona

Imatges dels danys i desperfectes a les poblacions d'Arbeca, Artesa de Lleida, Borges, Cervià, la Floresta, Fulleda, Juneda, els Omellons, el Vilosell i Vinaixa

El desastre després del temporal a les GarriguesMAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, s’ha compromès de nou un any després de la Dana que va afectar a municipis de Lleida i Tarragona a que el Govern estatal agilitzarà "tots els tràmits en els termes factibles" per resoldre "com més aviat millor" els expedients que permetin abonar les subvencions per situació d’emergència de Protecció Civil als afectats d’ambdues províncies.

Les subvencions per les quals ha preguntat la senadora d’ERC Sara Bailac són les relatives als danys per emergència de Protecció Civil davant dels danys ocasionats per les inundacions que es van produir l’octubre de 2019, fa més d’un any a la zona. Encara que la tramitació ordinària d’aquests ajuts té un termini de resolució de sis mesos, a data actual, els afectats no han rebut encara aquests pagaments.

El ministre ha assenyalat no obstant això que les subvencions de Protecció Civil i les que competeixen al Minsiteri de l’Interior "només són l’1,6 per cent" de totes les que proporciona l’Estat en aquestes situacions.

"Comprengui'm, entengui’m, el succeït amb la tramitació dels ajuts no difereix del que ha succeït amb altres expedients en el conjunt d’administracions públiques per durant la pandèmia", ha justificat el ministre respecte al retard, i ha manifestat que entén els afectats però que treballen per "agilitzar els esmentats expedients". En tot cas, ha afegit que la situació d’instrucció, resolució o estat de pendent són "fases" del procediment i que les decisions es prendran "com més aviat millor".

En concret, ha apuntat que de les 204 sol·licituds d’ajuts en el marc del Reial Decret 307/2005, ja s’han resolt 137 i que en falten 67. Marlaska justifica els retards en què "va irrompre" la pandèmia i això va comportar la paralització dels terminis administratius mentre els recursos de Protecció Civil i Emergències es van centrar en la prevenció dels efectes del coronavirus.

Per la seua part, la senadora Bailac li ha retret al ministre que fa un any que va acabar el termini per sol·licitar els ajuts d’emergència però les administracions i la delegació del Govern espanyol, ni el Ministeri "no han estat puntuals".

Així, li ha recordat la urgència dels ajuts per les "grans necessitats" sobrevingudes per les fortes pluges que, fan que alguns petits ajuntaments han fet despeses que multipliquen per quatre el seu pressupost ordinari.

"Fa un mes ens van confirmar que els expedients seguien en fase d’instrucció. Vostès no han complert els terminis", l’ha retret la senadora que ha recomanat al ministre de l’Interior que faci "autocrítica" i resolgui els problemes de tramitació interna perquè "el que no pot ser" segons la seua opinió és que un any després Marlaska confirmi en el Senat que segueix pendent d’abonar les indemnitzacions a famílies, comerciants i ajuntaments, que "continuen esperant" a ser rescabalats.

tracking