SEGRE

MUNICIPIS TURISME

IMATGES | Així seran els allotjaments turístics en balmes i cabanes de volta que podran utilitzar més de cent pobles

L'Associació de Micropobles de Catalunya impulsa una ordenança perquè s'abordin aquestes iniciatives || Segrià i Garrigues tenen més de 2.500 cabanes i masos que es podrien reconvertir i usar

Interior de la cabana de volta de Torrebesses que s’ha reconvertit per al turisme.

Interior de la cabana de volta de Torrebesses que s’ha reconvertit per al turisme.M.U.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Micropobles de Catalunya, que presideix l’alcalde de Torrebesses (Segrià), Mario Urrea, redactarà una ordenança tipus perquè els petits municipis puguin regular els edificis singulars com a reclam turístic. La iniciativa beneficiarà els 125 pobles de Lleida (la meitat dels 231 municipis de la província) perquè puguin convertir construccions de pedra seca com les cabanes de volta, masos o balmes, en allotjaments per a turistes. El nou decret de Turisme de la Generalitat aprovat a l’agost obre la porta a recuperar aquests elements de l’arquitectura popular i paisatgística i deixa en mans dels consistoris la seua regulació mitjançant ordenances municipals. Segons Urrea, amb aquesta normativa comuna es facilitarà la feina a aquest centenar de poblacions amb menys recursos.

Actualment, hi ha inventariades pels consells més de 2.500 construccions de pedra seca a les comarques de les Garrigues i el Segrià, encara que també n’hi ha en d’altres del pla. Tanmateix, la catalogació d’allotjament singular també inclou un altre tipus d’edificació com cabanes en arbres, botigues d’acampada en paratges naturals com camps de fruiters florits, cases de pastor, antics molins o construccions de fusta enmig de la naturalesa, entre d’altres, que poden ser una alternativa als models convencionals. El decret estipula que han de tenir un llit o lloc on dormir per a cada visitant i les mínimes condicions higièniques que contemplaria algun tipus de fossa sèptica o de lavabo similar que tenen les autocaravanes, va indicar Urrea. Precisament, un veí de Torrebesses ja ha començat els treballs per a la transformació d’una cabana de volta en allotjament. Fa un any que es troba immers en la reconversió i ara la nova normativa del Govern li permetrà posar en marxa la iniciativa prèvia regulació municipal. Val a recordar que l’empresa francesa Cuadrat Valley proposa donar aquest ús a algunes cabanes i masos que s’alcen en les vuitanta hectàrees que la firma té al municipi de Juncosa com a allotjaments oleoturístics (vegeu SEGRE del passat 8 de novembre).

Un veí de Torrebesses espera permisos per obrir-ne un i una firma francesa els promou a Juncosa

Per la seua banda, Urrea va indicar que l’ordenança que es preveu redactar i en la qual es posaran a treballar ben aviat se centrarà a garantir la seguretat per al visitant, així com estipularà temps i condicions bàsiques per a l’estada.

Hauran de complir els requisits bàsics exigits a altres modalitats turístiques. Els diversos ajuntaments poden regular-los al seu terme municipal mitjançant una normativa de requisits mínims urbanístics, mediambientals i de seguretat.

Cabanes de volta convertides en allotjament turístic

Cabanes de volta convertides en allotjament turístic

Cabanes de volta convertides en allotjament turístic

Cabanes de volta convertides en allotjament turístic

tracking