SEGRE

ESNOTICIA

L'hostaleria demana rebaixes i exempció de taxes a totes les capitals de comarca

I als municipis on els empresaris ho sol·licitin, per la seua crítica situació actual

El fred va restar ahir afluència a les terrasses de bars a Lleida.

El fred va restar ahir afluència a les terrasses de bars a Lleida.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els hostalers reclamaran als ajuntaments de les capitals de comarca de Lleida, i dels municipis en què els associats així ho demanin, bonificacions i exempcions de tributs municipals com l'IBI o les taxes per instal·lar terrasses i per la recollida de residus, per ajudar a reflotar el sector, en situació crítica per la crisi de la Covid.

La Federació d’Hostaleria de Lleida té previst sol·licitar formalment la setmana que ve als ajuntaments de totes les capitals de comarca de Lleida, i als d’altres municipis els associats dels quals també ho requereixin, bonificacions i exempcions dels impostos municipals com a manera de contribuir a reflotar el sector, un dels més afectats per la crisi generada per la pandèmia de coronavirus. Així ho va indicar ahir el secretari general de l’entitat, Ramon Solsona. No va concretar quina mena de reduccions o exempcions de taxes plantegen perquè depèn de les ordenances de cada municipi, va apuntar, però va remarcar la necessitat que hi hagi “un pla de suport al sector que es prolongui en el temps”, i va subratllar que “costarà molt” als hostalers recuperar-se d’aquesta situació.

En el cas de la ciutat de Lleida, Hostaleria reclama una bonificació del 75% en l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) el 2021 i l’exempció de la taxa d’ocupació de la via pública que paguen bars i restaurants per instal·lar les terrasses, com també ho farà l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell (vegeu el desglossament). Per als hostalers de la capital del Segrià també demana l’exempció de la taxa de gual dels hotels (per deixar o recollir clients) i la de recollida de residus corresponent als períodes en què aquests establiments van estar tancats per ordre de la Generalitat per contenir l’expansió del virus.

Solsona va incidir que “ens estan destrossant”, amb referència a l’extensió de les mesures restrictives per l’empitjorament de les dades epidemiològiques, i va reclamar a Salut que “doni les dades de les proves d’antígens que estan fent”. Va argumentar que l’augment dels tests es pot haver traduït en un increment dels indicadors de la pandèmia. “Si han detectat positius s’eviten futures infeccions i es veurà una reducció d’aquí a quinze dies. No és normal que hagi crescut tan ràpid en tan poc temps, això és perquè han realitzat moltes proves. Ens juguem la salut, però també salvar el Pirineu i poder treballar”, va assenyalar.

La seu d’urgell

L’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell sol·licitarà l’exempció dels tributs municipals “sense excepcions” a tota la comarca de l’Alt Urgell. Considera que “és la forma més ràpida, efectiva i sensible” d’ajudar el sector. Exigeix que les administracions municipals i comarcals donin llum verda a les exempcions “per un període mínim de tres anys amb l’objectiu de reconduir el sector a mitjà i llarg termini”.

L’associació demana la bonificació del 75 per cent del rebut de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) per a l’exercici del 2021. Sobre la taxa d’ocupació de via pública (terrasses), reclama continuar amb l’exempció aplicada durant el 2020. També demana la suspensió del 100% de la taxa de l’any que ve per la reserva d’estacionament a titulars d’establiments hotelers i d’activitats recreatives musicals i de restauració. Així mateix, proposa aplicar un mínim de facturació de sis metres cúbics de consum d’aigua per a tot l’any 2021 i la suspensió de la taxa de recollida d’escombraries durant el primer semestre del pròxim exercici.

L’associació lamenta que els impostos municipals “han continuat arribant com si no estigués passant res”. Agraeix a l’ajuntament de la Seu d’Urgell l’exempció de la taxa per la instal·lació de terrasses aquest any i la possibilitat de demanar la devolució de la d’escombraries durant el període de tancament de la restauració a la Mancomunitat d’Escombraries de l’Alt Urgell. De tota manera, remarca que “amb aquestes mesures no n’hi ha prou”.

El president de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell, Miquel Àngel Sánchez, lamenta que “hi ha negocis que encara no han pogut obrir les portes des del març, o ho han fet per períodes molt curts, i els suposa un greu problema haver d’abonar totes les taxes”.

El fred va restar ahir afluència a les terrasses de bars a Lleida.

El fred va restar ahir afluència a les terrasses de bars a Lleida.ITMAR FABREGAT

tracking