SEGRE

MUNICIPIS EQUIPAMENTS

Torrelameu impulsa un cementiri de mascotes amb 400 nínxols i fosses

L'ajuntament projecta donar aquest ús a una finca municipal que acollirà també un parc || Requerirà una inversió de 250.000 euros i hi ha patrocinis privats

Joan Talarn i Teresa Jordà, a la finca abans de la crisi sanitària.

Joan Talarn i Teresa Jordà, a la finca abans de la crisi sanitària.A. T.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Torrelameu projecta construir un cementiri per a mascotes amb capacitat per a quatre-cents animals de companyia de tot Catalunya. El ple va donar ahir l’aprovació inicial a aquest equipament, previst en una parcel·la d’11.251 metres quadrats de propietat municipal a l’est del poble, que acollirà també un parc. Es tracta d’un servei que no existeix a les comarques lleidatanes, si bé un promotor privat ha plantejat la construcció d’una altra instal·lació d’aquest tipus a les Garrigues (vegeu les claus).

El projecte preveu tres-cents nínxols i cent fosses per a enterraments amb làpides a terra. La inversió necessària s’estima en uns 250.000 euros, i el consistori ha començat a obtenir patrocinis d’empreses privades, com a Romero Polo i Prefabricats Pujol. La normativa exigeix incinerar els cadàvers dels animals de companyia o enterrar-los en cementiris específics. Els més propers són instal·lacions privades a Tarragona i Barcelona, i són escassos al conjunt d’Espanya. La llei prohibeix de forma expressa donar-los sepultura en llocs no autoritzats, com jardins d’habitatges i boscos.

L’ajuntament va adquirir fa dos anys la finca que acollirà el cementiri. Es tracta d’una antiga parcel·la d’arbres fruiters ara sense ús, que es dividirà en dos sectors. El primer inclou els terrenys a la cota més baixa, on està previst instal·lar nínxols, fosses i làpides; una caseta per a “dol i recolliment” dels amos dels animals, i una figura esfèrica de color verd i uns set metres d’altura com a “element distintiu” d’aquest espai, segons els primers documents.

El segon sector de la finca, de 5.895 metres quadrats, serà una zona enjardinada per a ús públic. Una vegada estigui en marxa, el cementiri aplicarà diferents tarifes als propietaris dels animals, en funció de si adquireixen les sepultures a perpetuïtat o de forma temporal, amb un import encara pendent de determinar.

L’alcalde, Carles Comes (ERC), va recalcar que “l’ajuntament no busca guanyar diners” amb aquest cementiri, sinó proporcionar als amos de mascotes “un lloc on visitar els animals que estimaven”. Va assenyalar que els cementiris de mascotes actuals són privats i va valorar que un de públic ofereix garanties addicionals de continuïtat. Així mateix, va destacar el suport que l’ajuntament ha rebut de les diferents administracions, des del consell comarcal fins a la Diputació i la Generalitat.

tracking