SEGRE

TRIBUNALS DELICTE AMBIENTAL

El conselhèr investigat va dir abans de morir Cachou que mataria ossos “amb anticongelant”

El producte que va intoxicar l'animal, trobat mort a l'abril a Les || Un informe dels Agents Rurals apunta que ho va afirmar 3 cops davant de ramaders, funcionaris i el responsable de Territori del Conselh

Agents del Conselh, al costat del cadàver de Cachou l’abril passat.

Agents del Conselh, al costat del cadàver de Cachou l’abril passat.CGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

José Antonio Boya, membre a l’oposició del Conselh Generau d’Aran investigat juntament amb cinc persones més per la presumpta relació amb la mort de l’os Cachou, va afirmar públicament “mataria ossos amb anticongelant”. Aquest és, precisament, el producte que va intoxicar l’animal trobat mort a Les el dia 9 d’abril. Així ho recull un informe dels Agents Rurals. Forma part de les diligències del jutjat de primera instància i instrucció de Vielha i es coneix després de l’alçament parcial aquesta setmana del secret de sumari.

Després de trobar el cadàver de Cachou, l’àrea de Medi Natural del Conselh va encarregar la necròpsia a la UAB i va demanar de forma específica proves per buscar restes d’anticongelant. Els primers indicis d’aquesta substància es van detectar a l’abril i els agents rurals van voler saber per què des de l’administració aranesa ho havien sospitat de bon principi.

La resposta des de l’àrea de Medi Natural va ser que Boya “havia comentat públicament que mataria ossos amb anticongelant”. Així consta a l’informe, que apunta que ho va fer en tres ocasions: en una assemblea de l’associació de criadors de cavalls de raça pirinenca; davant de funcionaris de les oficines d’Agricultura i Ramaderia del Conselh; i davant de l’actual conselhèr de Territori d’Aran, Francesc Bruna (UA). Boya havia ocupat aquest mateix càrrec en l’anterior Govern de Convergència Aranesa, entre 2015 i 2019. Bruna no ha declarat ara per ara davant de la jutge.

França ha registrat enverinaments de fauna amb anticongelant. És una cosa que s’hauria esmentat al grup de WhatsApp de contraris a l’os on hi havia els investigats. Per la seua part, Andreu Cortès (UA), alcalde de Les, on Boya és edil a l’oposició i on resideixen almenys dos més dels investigats, va demanar respecte a la presumpció d’innocència en declaracions a Lleida TV.

tracking