SEGRE

INFRAESTRUCTURES REGADIUS

Tres milions per augmentar el cabal d'aigua al canal Principal de l'Urgell

Recreixent cinc quilòmetres més, a banda de renovar diverses séquies de regadiu

Les obres per revestir gairebé un quilòmetre de la Primera Séquia entre Penelles i Castellserà.

Les obres per revestir gairebé un quilòmetre de la Primera Séquia entre Penelles i Castellserà.C.D.U

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de tres milions d’euros inverteix aquest any el Canal d’Urgell a recréixer uns cinc quilòmetres més del Principal a cada costat de la banqueta. En total, ja s’hauran recrescut uns 20 quilòmetres, des del punt quilomètric 24 al 44, que corresponen a la sortida de la trinxera del túnel de Montclar fins al terraplè de Castellserà. Segons els tècnics, aquesta intervenció, que es va començar el 2011, és cada any més vital ja que les algues redueixen la capacitat i el cabal que circula és molt menor cada temporada. L’objectiu d’aquesta operació és que el Principal pugui portar la concessió màxima de fins a 37 metres cúbics per segon des de la presa a Ponts en les èpoques de més demanda de la campanya agrícola, és a dir, el juliol i l’agost.

A més, també s’estan portant a terme treballs de revestiment a la Primera Séquia Principal entre Penelles i Castellerà, la volta del túnel de Montclar als punts on cal sanejar i ajuntar les pedres de l’arc, fer la solera i formigonar en un tram de la Segona Principal i tenir amb formigó un tram de dos-cents metres del Canal Auxiliar a l’altura del nucli de la Ràpita, aigües avall de la carretera de Mollerussa a Linyola.

Els operaris de la Casa Canal són els encarregats d’executar aquestes intervencions entre els mesos d’octubre i març, el temps en què les conduccions estan tancades una setmana al mes per garantir aigua als proveïments.

D’altra banda, també està assegurada la conservació paisatgística de les banquetes replantant arbres. Una d’aquestes millores es durà a terme en una part del Primera Séquia Principal on està previst replantar alzines.

La comunitat de regants rep els ajuts per la DANA de la tardor El president del Canal d’Urgell, Amadeu Ros, va indicar que la comunitat de regants ja ha rebut 1.217.000 euros de la subvenció per sufragar els danys provocats per la DANA de l’octubre del 2019 i pel temporal Glòria. Val a recordar que el canal va patir greus desperfectes en diverses canalitzacions que el temporal de la tardor passada. Els regants van avançar les despeses per poder tenir les infraestructures llestes per a la campanya de reg. Ara es repartirà entre col·lectivitats.

tracking