SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Alcarràs demana ajuda per preservar la casa de Francesc Macià a Vallmanya

Afirma no tenir els 1,5 milions que estima necessaris per revertir-ne el deteriorament

L’alcalde, Jordi Janés, a la casa de Macià a Vallmanya.

L’alcalde, Jordi Janés, a la casa de Macià a Vallmanya.A.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament d’Alcarràs ha posat en marxa una campanya per reunir fons públics i privats amb els quals adquirir i rehabilitar l’antiga casa de la família del president de la Generalitat Francesc Macià a Vallmanya. Amb aquesta finalitat ha enviat cartes al vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès; al president de la Diputació, Joan Talarn; al president de la Fundació Josep Irla, Joan Manuel Tresserras, i al ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes.

L’alcalde, Jordi Janés, reclama “implicació i recursos suficients” per recuperar aquest immoble, declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) pel seu valor històric i que ara es troba molt degradat, sobretot la teulada i les quadres. L’edifici és propietat privada i de fet l’elevat preu que reclama el propietari és una de les principals traves.

El consistori assegura que s’ha de frenar la degradació, ja que hi ha zones que estan en ruïna

D’altra banda, el consistori calcula que rehabilitar-la suposaria una inversió d’1,5 milions, un cost que no pot afrontar sol sense endeutar-se gaire. Tanmateix, va apuntar que és necessari intervenir ja per frenar el continu deteriorament que “qüestiona el seu futur fins i tot a curt termini”.

L’anterior alcalde, Manel Ezquerra, va renunciar l’any passat a la compra de la casa i Janés ha ratificat aquesta decisió, no sense abans enviar un requeriment a l’actual propietari perquè actuï per conservar l’immoble.

L’actual primer edil de JxCat de la localitat, després del relleu a l’alcaldia, assegura que el Govern ja ha intervingut en casos similars per salvaguardar el patrimoni històric i va manifestar la seua esperança en el fet que també ho faci en aquest cas.

Mobilitzacions per reclamar que l’immoble sigui de propietat pública? La decisió de l’ajuntament d’Alcarràs de desistir en la compra de la casa de Vallmanya va motivar la mobilització de veïns i entitats que reclamen la recuperació de l’immoble. Amb aquesta finalitat es van manifestar el passat dia 25 aprofitant els actes per commemorar la data de la mort del president de la Generalitat (vegeu SEGRE del dia 27). Una vintena de persones van protestar per la degradació de l’immoble dins de la campanya #SalvemCasaVallmanya.

tracking