SEGRE

ESNOTICIA

Arranquen les restriccions de 10 dies clau per evitar un nou confinament

El Pirineu, amb el risc de rebrot més alt, mentre que el pla té el més baix

Mossos i policies locals coordinaran els controls per complir el confinament municipal.

Mossos i policies locals coordinaran els controls per complir el confinament municipal.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les restriccions a la mobilitat per evitar un confinament total a Catalunya entren en vigor avui i es mantindran durant almenys 10 dies. Els desplaçaments es limitaran al mateix municipi i els comerços no essencials hauran de tancar el cap de setmana. Mentrestant, les comarques del Pirineu tenen el risc de rebrot més alt i el pla, el més baix.

Avui comencen els deu dies de restriccions que han de servir per frenar l’auge de contagis de Covid i evitar així un confinament total a Catalunya. D’aquesta manera, la limitació municipal a la mobilitat i el tancament de comerços no essencials el cap de setmana, que es mantindran almenys fins al dia 17, pretenen reduir les dades epidemiològiques actuals.

En aquest sentit, la regió sanitària de Lleida va sumar 154 positius i n’acumula 23.659 des de l’inici de la pandèmia, així com 468 morts. El risc de rebrot va pujar 4 punts fins als 426, i la taxa de transmissió del virus (Rt) se situa en 1,18, dos centèsimes més que el dia anterior. Aquests dos índexs són els més baixos de totes les regions sanitàries de Catalunya. En canvi, el risc de rebrot al Pirineu és el més alt de les regions, amb 1.050 punts, 115 més, però l’Rt és d’1,37 (0,17 punts més), la tercera més baixa. Les comarques de muntanya van registrar 44 positius (4.060 des de març de l’any passat) i Salut va notificar una nova defunció, motiu pel qual el total ascendeix a 129. El número d’hospitalitzats al pla es manté en 156 (a l’Arnau de Vilanova n’hi ha 72, 6 a l’UCI, i 28 a l’hospital Santa Maria, 4 crítics) i al Pirineu n’hi ha 29, tres més.

L’augment de casos ha portat ajuntaments com Linyola o Bellpuig a tancar equipaments. A aquestes dos localitats se suma ara el Palau d’Anglesola, on en els últims dies s’han detectat 15 casos i hi ha 3 ingressats, segons fonts d’alcaldia; hi ha tres establiments on hi ha hagut positius i han hagut d’abaixar la persiana. Davant d’aquesta situació, el consistori ha tancat fins al dia 17 el pavelló, la llar de jubilats, el local sociocultural i parcs infantils. També s’han suspès les misses dels dos diumenges vinents. Per la seua part, l’alcalde de Linyola, Alex Mases, va assegurar que el brot que afecta el municipi està controlat, però que la normalitat es reprèn molt lentament. Mases va indicar que encara hi ha 20 persones ingressades i uns 80 casos actius. D’altra banda, el consistori preveu per a demà la reobertura de la guarderia, mentre que les instal·lacions esportives a l’aire lliure i parcs infantils continuaran tancats almenys fins al dia 10.

Una vintena de municipis, amb risc molt eleva

t Una vintena de municipis de Lleida tenen un risc de rebrot superior als 1.000 punts, molt per sobre del llindar de 100, que es considera elevat. El més alt el té Vilanova de l’Aguda (7.545,27) i fonts municipals van explicar que han tingut 5 casos en una mateixa família. El segueixen Alfés (4.195,8) i Belianes (4.172,7). Tot i això, cal recordar que en municipis petits, els índexs es disparen amb pocs positius. Mentrestant, la velocitat de transmissió és baixa en 3 comarques, que tenen les Rt més baixes de tot Catalunya. Es tracta d’Aran (0,82), el Pallars Sobirà (0,92) i la Noguera (0,93).

tracking