SEGRE

COMARCAS

Només dos col·legis sense classes i nou línies de bus anul·lades a les Garrigues i el Jussà

Segrià, Pla, Urgell i Noguera recuperen les rutes i a la Segarra i l'Alt Urgell no es va poder recollir sis nens || Rècords de temperatures mínimes a Lleida i Protecció Civil activa l'alerta per onada de fred

Alumnes al baixar ahir de l’autocar del transport escolar a Guissona.

Alumnes al baixar ahir de l’autocar del transport escolar a Guissona.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només dos col·legis de les comarques de Lleida van continuar tancats ahir pel temporal Filomena. Es tracta de l’escola de Juncosa, amb trenta alumnes, i la d’Espluga de Serra (al municipi de Tremp), amb setze estudiants. Fonts de la conselleria d’Educació van explicar que la resta de centres de la província van obrir. L’alcalde de Juncosa, Lluís Dalmau, va explicar que es preveu que el col·legi recuperi l’activitat avui i va assenyalar que estava tancat perquè els nens de la localitat veïna dels Torms no tenien transport escolar, hi havia gel i neu als carrers i tots els professors són d’altres municipis. Per la seua part, la primera edil de Tremp, Pilar Cases, va apuntar que els accessos al centre educatiu estaven plens de neu i va avançar que el col·legi també reobrirà avui.

Així mateix, quatre rutes de transport escolar a les Garrigues van quedar suspeses i cinc al Pallars Jussà. A les Garrigues avui es reprendran les línies des del Vilosell fins a l’Albi i les Borges. També les que van fins a l’escola del Soleràs, el col·legi de Juncosa i l’institut de la Granadella. No obstant, fonts del consell van assenyalar que no es podrà recollir encara els estudiants de la Pobla de Cérvoles i del Cogul. Al Pallars Jussà avui encara hi haurà tres línies suspeses, dos a la zona de la Terreta i una a Sarroca de Bellera, segons fonts del consell. En canvi, es preveu reprendre la línia d’Isona i les altres vint-i-una rutes de la comarca sí que funcionaran. Al Segrià, Urgell, Pla i Noguera van funcionar totes les línies de transport escolar. A la Segarra, només cinc estudiants de Gospí (Sant Ramon) i Comabella (Sant Guim de la Plana) es van quedar sense busos. El president del consell, Francesc Lluch, va explicar que el gel va impedir que arribessin els autocars i que els pares van portar els infants al col·legi. Lluch va apuntar que per avui està garantit el transport en totes les poblacions. A l’Alt Urgell, el gel també va provocar que un alumne del poble d’Arcavell (Valls de Valira) no pogués utilitzar aquest servei.

A les Garrigues, avui encara no es podrà recollir els alumnes del Cogul i la Pobla de Cérvoles

En un altre ordre, les temperatures van caure ahir en picat i els termòmetres van marcar xifres de rècord. Així, a Sant Martí de Riucorb es van registrar -9,4 graus, la mínima absoluta en els últims dinou anys en aquest municipi, segons va informar el Servei Meteorològic de Catalunya. De la mateixa manera, a Torres de Segre els termòmetres van marcar -6,8 graus, amb què van igualar el rècord del 25 de gener del 2011. A la demarcació també es va registrar la segona i tercera temperatura més baixa de Catalunya. Va ser al Pont de Suert i Tornabous, amb -9,9 graus als dos municipis. Els va seguir Seròs, amb 9,5 graus sota zero. Per la seua part, al Poal (-9,2), les Borges Blanques (-9) i Vielha (-8,9) també van estar ahir sota zero. Els termòmetres de la resta de capitals de comarques de Lleida també van marcar temperatures negatives, entre les quals destaquen les de la Seu (-8,2), Mollerussa (-7,7) i Tàrrega (-7,2). Davant aquesta situació, Protecció Civil va activar l’alerta per onada de fred fins demà dijous, per la previsió que es mantinguin les temperatures mínimes extremes a la nit. Van alertar que això podria agreujar les afectacions produïdes per la neu caiguda a les comarques de Lleida després del temporal Filomena.

Els pagesos temen que el fred causi danys a oliveres com el 2001 Els agricultors alerten que si el fred s’intensifica com ho va fer la matinada de dilluns a dimarts, els danys a les oliveres que s’han vist afectades per la neu a les Garrigues, Segrià i Urgell podrien ser similars als de les gelades del 2001. Ramon Bonet, d’UP, assenyala que els arbres no suporten gaires dies seguits amb temperatures de més de 6 sota zero i que el fred pot acabar provocant-los la mort. Per aquest motiu, demana a l’Administració que “es posi les piles” davant d’una situació “greu” i aposta per treballar conjuntament quan es puguin avaluar amb claredat els danys.

Alumnes al baixar ahir de l’autocar del transport escolar a Guissona.

Alumnes al baixar ahir de l’autocar del transport escolar a Guissona.X. SANTESMASSES

Alumnes al baixar ahir de l’autocar del transport escolar a Guissona.

Alumnes al baixar ahir de l’autocar del transport escolar a Guissona.X. SANTESMASSES

tracking