SEGRE

ENERGIA FACTURA ELÈCTRICA

Almenar rebaixa un 15% la factura de la llum en plena escalada de preus

La companyia municipal aplicarà el descompte al rebut d'aquest mes a 900 abonats

El Pont del Molí d’Almenar, on s’ubica la central elèctrica.

El Pont del Molí d’Almenar, on s’ubica la central elèctrica.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa comercialitzadora de llum municipal Elèctrica d’Almenar (EDA) no repercutirà als seus abonats a la factura elèctrica d’aquest mes de gener l’augment del preu de l’electricitat que s’està registrant en els primers dies de gener d’aquest 2021 al mercat majorista. Aplicarà un descompte mitjà a la baixa del 15 per cent a tots els abonats. Així ho va explicar l’alcaldessa d’Almenar, Teresa Malla, que va destacar que en contrapartida pel fort encariment que està patint l’energia elèctrica aquestes últimes setmanes, a causa en gran part a les baixes temperatures, l’empresa municipal ha acordat destinar part dels beneficis anuals a afavorir els abonats. “Estem en una situació molt difícil entre la pandèmia, els ERTO i comerços tancats, i hem d’ajudar en tot el que puguem, especialment davant de l’increment del preu de la llum”, va dir.

L’empresa municipal ha dut a terme un estudi econòmic per comprovar la viabilitat de la mesura i, de moment, al gener no s’aplicarà l’increment i sí un descompte del 15 per cent. Segons Malla, cada any una part dels beneficis de l’empresa comercialitzadora de llum municipal reverteixen en la localitat i es destinen a patrocinis de tipus cultural i esportiu i a millorar equipaments i serveis públics, com és l’enllumenat del poble. Aquests beneficis podrien oscil·lar al voltant dels 40.000 euros anuals, “una vegada es paguen els impostos de la societat”, va dir Malla. La primera edil va explicar que actualment la firma té 900 abonats a la localitat. El municipi d’Almenar té poc més de 3.500 habitants.

El consistori vol invertir els beneficis a afavorir els abonats quan puja la llum

L’any 2017, Almenar va posar en marxa la seua pròpia companyia, Elèctrica d’Almenar (EDA), una societat de capital 100% municipal i que comercialitza l’energia que es produeix a la central elèctrica municipal. La comercialitzadora s’afegeix també a la firma distribuïdora, que va iniciar la seua activitat fa gairebé un segle.

La central elèctrica del poble es va inaugurar l’any 1925 per proporcionar energia elèctrica amb força hidràulica del canal de Pinyana. Malla va explicar que probablement Almenar és un dels pocs pobles catalans que disposen de les tres fases: producció (concessió del salt d’aigua), distribuïdora i comercialitzadora.

El consistori ingressa cada any una partida extra als seus pressupostos derivada de la venda d’electricitat als seus veïns, operació que canalitza a través de l’empresa comercialitzadora de llum. A més a més, produeix energia verda i, segons el consistori, “l’atenció al client és directa i personalitzada”.

tracking