SEGRE

CARRETERES PROJECTES

El Govern retalla l'autovia a Aran, que arribarà només a Benavarri

El desdoblament de l'N-230 estava previst des del 2006 fins a Sopeira

La reunió es va fer ahir a l’ajuntament de Tamarit.

La reunió es va fer ahir a l’ajuntament de Tamarit.AJUNTAMENT DE TAMARIT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana només preveu convertir en autovia l’actual N-230 entre Lleida i Benavarri, la qual cosa implica retallar uns 45 quilòmetres el projecte conegut fins ara, que prolongava l’A-14 (Lleida-Aran, batejada com a autovia de la Ribagorça) fins al municipi de Sopeira. La resta del corredor serà una carretera convencional millorada, que es desenvoluparà a través de diverses alternatives. Representants del Govern van explicar ahir a alcaldes de la Llitera i la Ribagorça aragonesa que aquesta és l’opció de l’Estat.

El 2004, l’estudi informatiu de l’autovia contemplava un corredor de 135 quilòmetres entre Lleida i la boca sud del túnel de Vielha. Tanmateix, l’any 2006 l’estudi d’impacte ambiental va reduir el traçat als 96 quilòmetres, fins a Sopeira, per evitar l’impacte sobre set espais inclosos a la Xarxa Natura.

Ara el retalla encara més i el deixa en uns cinquanta quilòmetres, des de la capital del Segrià fins a Benavarri. A la reunió d’ahir, el ministeri va informar que els tres projectes en què es divideix el traçat aragonès de l’A-14 (del límit de província a Alfarràs fins a Benavarri) es troben en una fase avançada de redacció.

A Lleida estan construïts dos trams entre Lleida i Almenar (vegeu el desglossament). Els alcaldes de la part aragonesa haurien aplaudit la decisió del ministeri, segons alguns dels assistents consultats, al considerar que els 45 quilòmetres d’autovia entre Benavarri i Sopeira eren “innecessaris”. A la resta del traçat fins a la boca sud del túnel, que passa per l’Alta Ribagorça, es planegen millores a través amb diverses alternatives, inclòs un tercer carril en algun dels trams.

Lleida, dos trams construïts i el tercer, pendent del projecte

L’A-14 en el traçat lleidatà es divideix en tres projectes i dos ja estan construïts. Són setze quilòmetres entre Lleida i Almenar, que inclouen una sortida a l’aeroport d’Alguaire, inaugurats en dos fases, entre els anys 2014 i 2017.

El tercer tram, fins al límit amb Osca a Alfarràs, de 7,3 quilòmetres, està pendent i “s’ha demanat a Foment l’assistència tècnica per redactar el projecte”, segons va concretar ahir el subdelegat del Govern a Lleida, Jose Crespín.

tracking