SEGRE

DELINQÜÈNCIA BALANÇ

El contraban, un delicte a la baixa

En l'últim lustre han caigut en picat els detinguts per entrar il·legalment tabac des d'Andorra i s'han reduït a una cinquena part els paquets confiscats || Una de les causes és l'augment del preu del tabac al Principat, que es tradueix en un benefici menor per als infractors

Decomís de 17.950 paquets i valorats en més de 80.000 euros que transportava un totterreny en una pista forestal el 2016.

Decomís de 17.950 paquets i valorats en més de 80.000 euros que transportava un totterreny en una pista forestal el 2016.GUARDIA CIVIL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El contraban de tabac ha estat des de fa dècades una de les grans, si no la principal, activitats il·lícites entre Andorra i Espanya. Des dels contrabandistes que passaven el tabac en farcells pels boscos i camins fins a les persones o xarxes que s’han dedicat a passar-lo ocult als vehicles creuant la duana de la Farga de Moles. Tanmateix, es tracta d’una activitat delictiva a la baixa, la qual cosa s’ha accentuat en l’últim lustre ja que han baixat tant el nombre de casos com la xifra de detinguts i dels paquets intervinguts, segons les dades de la Guàrdia Civil de Lleida. El descens es deu a diversos motius, un dels quals és que els beneficis per als infractors són menors a causa de la pujada del preu del tabac a Andorra. Però n’hi ha altres, com els canvis legals al Príncipat (els beneficis procedents del contraban de tabac s’inclouen com a delicte de blanqueig de capitals i es consideren un delicte major les aprehensions superiors a 18.000 euros). Així mateix, s’ha detectat la tendència en els últims anys a elaborar el tabac a Espanya (vegeu el desglossament).

D’aquesta manera, s’ha passat dels 55 detinguts i 13 operacions del 2015 als només dos arrestos i una operació el 2019. Val a recordar que es considera delicte si la quantitat confiscada supera els 15.000 euros de valor. Això s’ha traduït en un descens dels paquets decomissats. El 2015 van ser 236.610; el 2016, 203.653; el 2017, 124.290; el 2018, 64.801, i el 2019, 55.401. És a dir, en un lustre s’ha reduït a una cinquena part. Quant a les infraccions administratives (decomissos inferiors als 15.000 euros), s’ha produït un descens del 48% en els últims cinc anys, ja que s’ha passat de 319 a 165 infraccions, si bé durant els últims quatre anys s’ha mantingut el nombre entre 150 i 200 a l’any.

El descens de les infraccions no ha estat tan accentuat com el dels delictes

Respecte al perfil del contrabandista, es tracta principalment d’homes d’entre quaranta i cinquanta anys, de nacionalitats espanyola i sobretot francesa. En aquest cas, per la diferència de preus del tabac al país gal.

Auge de les fàbriques clandestines de cigarros, una a les Borges Blanques

La Guàrdia Civil ha detectat en els últims anys un auge de fàbriques clandestines de tabac. Concretament, des que l’any 2013 es va descobrir la primera fàbrica clandestina de cigarros en territori espanyol, se n’han desmantellat un total de vint-i-tres en les quals es produïa tabac de forma il·legal i falsificant marques. “Els costos de producció del tabac amb aquest sistema fan que es tracti d’un fenomen en auge”, expliquen des de la comandància de Lleida. Precisament, el passat 22 de juliol, com va informar SEGRE, la Guàrdia Civil i l’Agència Tributària van desmantellar una fàbrica clandestina de tabac instal·lada en una antiga granja de les Borges Blanques on treballaven catorze persones i que tenia capacitat per produir 9.000 cigarros per hora que eren distribuïts de forma il·legal a diversos països d’Europa. Els agents van intervenir 49.680 paquets preparats per a la seua tramesa, 180 quilos de fulla de tabac picada, filtres, cartonatge, goma d’enganxar i altres materials necessaris per a la producció. Durant el desenvolupament de l’operació també es van efectuar entrades en un domicili de Mataró, ciutat on va ser arrestat el cap del grup criminal.

Des de la Guàrdia Civil expliquen que són fàbriques on utilitzen maquinària ja feta servir, amb matèria primera per a l’elaboració del tabac procedent d’altres països i mà d’obra clandestina, la qual cosa abarateix els preus del tabac d’una manera molt considerable.

Decomís de 17.950 paquets i valorats en més de 80.000 euros que transportava un totterreny en una pista forestal el 2016.

Decomís de 17.950 paquets i valorats en més de 80.000 euros que transportava un totterreny en una pista forestal el 2016.GUARDIA CIVIL

tracking