SEGRE

Espanya revèn 30.000 dosis de la vacuna a Andorra per "solidaritat"

Davant de la impossibilitat de petits països de firmar contracte amb les farmacèutiques

Diverses dosis de la vacuna de Pfizer.

Diverses dosis de la vacuna de Pfizer.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimarts el conveni subscrit entre el Ministeri de Sanitat i Andorra per a la revenda de 30.000 dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech contra la Covid-19. Segons ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a través del seu compte de Twitter, es tracta d’"un exercici de responsabilitat i solidaritat obligat davant de la impossibilitat de petits països de firmar contracte amb les farmacèutiques".

El BOE detalla que en el context de les negociacions dutes a terme per part de la Comissió Europea per adquirir vacunes, es recollia la necessitat que alguns països del nostre entorn poguessin beneficiar-se de l’accés a les vacunes que garantirien aquests contractes.

Entre els països que es va considerar que havien de poder beneficiar-se en primera instància d’aquest esforç hi havia els països de l'Espai Econòmic Europeu (EEE, Noruega, Islàndia i Liechtenstein) i els petits països situats al cor de la Unió Europea (Andorra, Mònaco, San Marino i Ciutat del Vaticà) i que depenen enterament de la cadena de subministrament dels països veïns per a la provisió de medicaments.

En el cas del Principat d’Andorra, es va acordar que Espanya facilités una part de les dosis assignades de vacunes de Pfizer i BioNTech en els termes fixats en l’acord d’adquisició anticipada.

Itàlia es va fer càrrec de San Marino i Ciutat del Vaticà; França es va fer càrrec de Mònaco; i Espanya i França d’Andorra. I, a fi de simplificar les necessitats d’acord i firma de contractes, hi va haver un compromís entre Espanya i França perquè Espanya es fes càrrec de la tramesa de les dosis de Pfizer i BioNTech i França de les dosis de Moderna i AstraZeneca.

El compromís entre els ministres de sanitat d’Espanya i Andorra es va concretar en un conveni firmat el passat 15 de gener en el qual s’especifiquen les condicions en les quals es durà a terme la revenda de les 30.000 dosis, al mateix preu que les va adquirir Espanya.

D’altra banda, a petició del laboratori, s’ha firmat també un document per ambdós ministres i un representant de la companyia, concretant-se el consentiment de Pfizer/BioNTech amb l’operació, així com el règim vigent de responsabilitat.

tracking