SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Ordenances i plans urbanístics per posar límit a les centrals solars i eòliques a Lleida

El POUM de Tarrés, primer a fixar espais per a aquest tipus d'instal·lacions i Vinaixa prepara la seua pròpia regulació || Arran de la moratòria de Tremp, mentre altres municipis estudien mesures similars

Panells solars instal·lats fa més d’una dècada a les Garrigues, amb les Borges Blanques al fons.

Panells solars instal·lats fa més d’una dècada a les Garrigues, amb les Borges Blanques al fons.X. LOZANO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ordenances municipals i plans urbanístics proven de posar límit a la proliferació de projectes per construir centrals solars i parcs eòlics a Lleida. L’ajuntament de Tarrés s’ha convertit en pioner a delimitar una àrea per a plaques fotovoltaiques i molins en el seu nou pla d’ordenació urbanística (POUM), en vigor des de fa un mes. Per la seua part, el consistori de Vinaixa ha elaborat un mapa que estableix zones aptes per a grans instal·lacions solars i ara prepara una ordenança que només les permetrà en aquests espais.

Tarrés limita molins i centrals solars al corredor comprès entre l’N-240 i la línia ferroviària de la costa, per on passen també les vies de l’AVE i l’autopista AP-2. “Allà el paisatge ja està destruït”, va explicar l’alcalde, Ramon Maria Arbós. El boom de les renovables va coincidir amb els últims passos del POUM, i el consistori hi va incloure un article que les relega a “la part més fragmentada del terme municipal”.

Per la seua part, el mapa de Vinaixa exclou el sòl protegit i el d’alt valor agrícola, i limita els panells solars a una superfície de prop d’una tercera part del municipi.

Aquestes iniciatives han despertat l’interès d’altres municipis de les Garrigues, comarca on hi ha en tràmit 64 aerogeneradors i 999 hectàrees de plaques fotovoltaiques. Un és Fulleda, on la proposta de construir molins de 200 metres d’altura a menys d’un quilòmetre del poble preocupa l’ajuntament i veïns.

Per la seua part, Tremp va aprovar mesos enrere una moratòria a la instal·lació de panells solars mentre regula on instal·lar-los a través de canvis en el seu POUM. Actualment hi ha 339 aerogeneradors previstos a les comarques de Lleida i projectes per instal·lar panells solars en 2.709 hectàrees.

Acte virtual per exigir “ordre” en les renovables a les Garrigues

La coordinadora Les Garrigues per una Eòlica i Solar Sostenibles, que engloba entitats crítiques amb la proliferació de projectes de centrals solars i eòliques a la comarca, va celebrar ahir un acte per reivindicar un desplegament “ordenat” de les energies renovables. Va ser una conferència i un debat en format virtual a causa de la pandèmia del coronavirus. S’hi va reivindicar una implantació de les energies netes “descentralitzada” i “en mans de les comunitats locals”, en contraposició amb el model actual, basat en grans projectes en mans de cada vegada menys promotors. Els participants van aconsellar modificar els plans urbanístics per posar límit als molins i parcs eòlics, com ja han començat a fer municipis lleidatans. Per la seua part, la CUP organitza avui un acte a Pujalt (Anoia) per denunciar la proliferació de parcs eòlics a la Segarra i les comarques veïnes.

tracking