SEGRE

La nevada del temporal Filomena ha afectat unes 34.000 hectàrees d'oliveres a Ponent

Jordà retreu a Cunillera que no els hagi trucat i espera "disposició" si convé sumar-se a la zona catastròfica

La consellera Jordà en un moment de la visita en una finca d'olivera a Vinaixa.

La consellera Jordà en un moment de la visita en una finca d'olivera a Vinaixa.Generalitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament d'Agricultura ha xifrat en 46.000 les hectàrees d'oliveres afectades per la nevada del temporal Filomena a Lleida i Tarragona. La major part a Ponent, amb unes 34.000 hectàrees, de les quals unes 24.000 amb danys del 60% pel trencament de branques per neu acumulada.

Davant el fet que hi ha molt poc percentatge d'agricultors que facin l'assegurança d'aquest cultiu, la consellera  d'Agricultura, Teresa Jordà, ha instat al sector a seure per trobar mesures estructurals per evitar situacions com aquesta en un futur, i més davant el canvi climàtic. Jordà també ha retret a la delegada espanyola, Teresa Cunillera, que no hagi trucat al Govern després del temporal i espera que estigui a "disposició" si Catalunya es vol sumar a la declaració de zona catastròfica.

Jordà ha visitat aquest divendres diverses finques d’oliveres de la comarca de les Garrigues per conèixer de primera mà alguns dels danys originats en aquest cultiu.

La consellera ha explicat que “la nevada ens ha agafat quan s’ha acabat la collita. La de l’any passat està salvada, però hem de veure quina serà l’afectació sobre la collita d’aquest 2021”. Segons Jordà, podríem estar parlant d’unes reduccions del 40-50% d’una collita mitjana, però caldrà esperar els pròxims dies l’informe dels tècnics. De fet, la d’avui és una primera valoració que s’haurà d’anar concretant les pròximes setmanes.

En el marc de les visites, Teresa Jordà s’ha compromès “a treballar i buscar solucions per recuperar el potencial productiu de les zones afectades pel temporal i trobar de manera conjunta mesures estructurals a curt i mitjà termini per poder ser capaços de tirar el sector endavant”

Un total de 34.683 ha d’oliveres afectades en diferent grau

Els municipis més afectats són aquells on els gruixos de neu van ser més considerables i el seu pes va provocar el trencament de branques tant en plantacions joves com en adultes. En les plantacions joves, els danys són considerables, ja que tenen les branques més primes. Les comarques més afectades són les Garrigues, el Segrià i l’Urgell. Pel que fa a la Noguera, el Pla d’Urgell i la Segarra, els danys poden haver estat puntuals en alguna finca però no tindrien l’abast en hectàrees de les altres tres comarques.

Els municipis més afectats de les Garrigues són els de la part sud-est de la comarca: el Vilosell, la Pobla de Cérvoles, Tarrés, l’Espluga Calba, Fulleda, els Omellons, l’Albi, Vinaixa, la Floresta, Cervià de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs, els Torms i Granyena de les Garrigues.

La superfície afectada és de 21.408 hectàrees d’olivera. El percentatge d’arbres afectats amb branques trencades pot variar segons el tipus de plantació i la seva edat, però podria estar entre el 20-40%. De moment, el fred encara no ha provocat danys, tot i que hi podria haver afectacions com a conseqüència de les baixes temperatures en alguna plantació més jove i situada a les valls.

Al Segrià, seguint un patró similar a la comarca de les Garrigues, els municipis més afectats són els de la part sud-est de la comarca, i la part amb altitud: Maials, Almatret, Seròs, Aitona, Llardecans, Sarroca de Lleida, Torrebesses, Alcanó, Aspa i Alfés. La quantitat de neu acumulada va ser de 50 cm a Maials i uns 20 cm a Aspa.

La superfície afectada podria estar al voltant de les 10.570 ha d’olivera. El percentatge d’arbres afectats amb branques trencades pot variar segons l’altitud municipal i el tipus de plantació i l’edat, però s’estima una afectació al 50% dels arbres (fins al 80% segons les plantacions) als municipis del sud de la comarca (Maials, Almatret, Llardecans). Amb menor intensitat, hi pot haver entre un 20% i un 40% d’arbres afectats en la resta de municipis més cap al nord.

A l’Urgell, la situació és similar: hi ha moltes branques trencades en plantacions d’oliveres tradicionals, i danys més generals en plantacions joves. En algunes, el sistema de suport (emparrat) les ha aguantades, i en d’altres no. S’haurà d’esperar per saber si caldrà renovar-les des de baix o bé es podran redreçar. L’afectació a la comarca de l’Urgell es xifra en 2.655 ha d’olivera.

tracking