SEGRE

ESNOTICIA

El tancament municipal buida les pistes i el Pirineu tem la clausura anticipada

Els esquiadors suposen ara menys del 5% de l'aforament a la majoria d'estacions

Uns quants esquiadors a l'estació d'Espot Esquí.

Uns quants esquiadors a l'estació d'Espot Esquí.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El confinament municipal ha buidat les estacions d'esquí del Pirineu lleidatà. En la majoria, els esquiadors que reben des del final de la campanya de Nadal suposen menys del 5% de l'aforament. El territori ja tem un final anticipat de la temporada de turisme de neu si es prolonguen les actuals restriccions a la mobilitat.

Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida estan pràcticament buides, tant en feiners com en cap de setmana. Ho estan des que la Generalitat va restablir el confinament municipal, al concloure les vacances de Nadal. Des d’aleshores, el Govern ha prorrogat dos vegades aquesta restricció a la mobilitat i per ara preveu mantenir-la almenys fins al 7 de febrer. Els esquiadors que arriben ara a les pistes lleidatanes suposen menys del 5% de l’aforament a la majoria de les estacions i el territori tem ja un final anticipat de la temporada de turisme de neu si aquesta situació es prolonga.

Boí Taüll, Port Ainé i Espot Esquí, propietat de FGC, omplien la meitat del seu aforament fins al dia de Reis. Fonts de l’empresa pública van recordar que el limitaven per evitar aglomeracions. En aquell període, el confinament era comarcal i es permetia viatjar a altres comarques per pernoctar en allotjaments turístics i segones residències. A partir del 7 de gener, quan es va restablir el tancament municipal, l’afluència d’esquiadors va caure per sota del 4% de la capacitat d’aquestes estacions. Això suposa una mitjana inferior a 60 esquiadors al dia a Port Ainé; per sota de 80 a Espot; i menor de 160 a Boí Taüll, segons dades de FGC.

Les estacions privades, a l’espera de les restriccions a partir del 7 de febrer per decidir què fer

Baqueira Beret només té obert el sector de Baqueira i responsables de l’estació van indicar que amb prou feines hi ha esquiadors. Van manifestar que esperaran a conèixer les restriccions de la mobilitat a partir del 7 de febrer.

“La previsió és mantenir l’estació oberta pel bé del territori, però valorarem què fer si es mantenen les actuals limitacions”, van explicar.

Al Solsonès, el portaveu de Port del Comte, Albert Estella, va apuntar que les condicions de neu permetrien que l’estació acollís fins a 4.500 persones, però en lloc d’això “no arribem ni a 50 al dia”. “La situació és crítica malgrat que, per ara, preferim continuar oberts: tancar i tornar a obrir seria molt car”. Aquesta estació espera també conèixer les restriccions a la mobilitat a partir del 7 de febrer per prendre decisions, ja que no hi ha clients si el tancament és municipal.

El president del consell del Pallars Sobirà, Carles Isús, va apuntar que “passi el que passi amb el confinament, estarem lluny que les estacions funcionin amb normalitat”. Creu que els complexos d’esquí estan “esgotant al màxim” per evitar el tancament, a pesar que “a mesura que passin els dies probablement es replantegi la situació”. “És difícil creure que es pugui mantenir fins al final de la temporada”, va concloure.

La presidenta del consell de l’Alta Ribagorça, Maria José Erta, va corroborar que la temporada d’hivern “està sent un desastre” i va valorar que el confinament municipal ocasiona un dany irreparable. Es va mostrar partidària de restablir almenys la mobilitat comarcal com més aviat millor per salvar la campanya, vital per a l’economia de la comarca.

“Tot just es veu gent i menys esquiadors”, va dir, i va recalcar que és inútil continuar així. També va criticar l’aturada de l’esport blanc, al considerar que coarta opcions per al futur professional dels alumnes.

Des del Pirineu s’han plantejat també altres alternatives, com autoritzar a desplaçar-se fins a les pistes d’esquí els que adquireixin un forfet a través d’internet.

Propostes per mirar de salvar el que queda de la temporada La petició del Conselh d’Aran i els consells i ajuntaments del Pirineu de posar fi al confinament municipal i tornar al comarcal va ser rebutjada en un moment de tendència a l’alça en els contagis de Covid-19. Per la seua part, el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, va obrir aquesta setmana la porta a la possibilitat d’instaurar al febrer “dies blancs” per a l’esquí, amb restriccions d’aforament i control dels desplaçaments. Tot això, condicionat a l’evolució de la pandèmia.

Uns quants esquiadors ahir a l’estació d’Espot Esquí.

Uns quants esquiadors ahir a l’estació d’Espot Esquí.MAGDALENA ALTISENT

tracking