SEGRE

AGRICULTURA DANYS

Finques d'oliveres, víctimes dels forts vents

El temporal de divendres passat al matí va abatre centenars d'arbres a les comarques de Ponent, ni dos setmanes després que Filomena congelés la província

El Ramon, el lloc en el qual estava plantada l’olivera desplomada, que va ser desplaçada pel vent.

El Ramon, el lloc en el qual estava plantada l’olivera desplomada, que va ser desplaçada pel vent.EDGAR ALDANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer mes del 2021 està fent bona la dita que les desgràcies mai no arriben soles, almenys quant a climatologia. Després del flagell de Filomena, que va deixar importants nevades i va comportar una caiguda en picat dels termòmetres, el divendres de la passada setmana, una forta pertorbació va escombrar les comarques de Ponent de punta a punta.

Els pagesos han patit en primera persona els afectes adversos dels dos temporals. En el primer, la neu acumulada va danyar més de 34.600 hectàrees d’oliveres, sobretot a les Garrigues, Segrià i Urgell, segons la conselleria d’Agricultura. En el segon, un torb va tombar centenars d’arbres.

Això és el que va ocórrer, precisament, entre Preixana i Verdú, on diverses finques han quedat seriosament afectades pel fort vent. Com va explicar ahir a aquest diari el Jordi, propietari d’una de les explotacions damnificades a Preixana, de 700 oliveres que van plantar fa gairebé tres anys, 500 van resultar danyades divendres. “Anaven a començar a produir a la pròxima campanya”, es va lamentar, i va explicar que ràpidament van haver de posar-los drets per evitar que els conills roseguessin els troncs i els fessin malbé.

El front també va fer caure entre 150 i 180 oliveres en una finca contigua, amb 900 arbres plantats el 2002. “Van ser 10 minuts, i fins d’aquí a 8 o 10 anys les oliveres que van caure no seran productives com fins ara”, va assenyalar el Ramon, el propietari.

El Ramon, el lloc en el qual estava plantada l’olivera desplomada, que va ser desplaçada pel vent.

El Ramon, el lloc en el qual estava plantada l’olivera desplomada, que va ser desplaçada pel vent.EDGAR ALDANA

tracking