SEGRE

AGRICULTURA DENÚNCIA

Grans regs reclamen vetar macroparcs solars en les seues àrees d'implantació

Segarra-Garrigues, Segrià Sud i Garrigues Sud denuncien que els projectes ja han paralitzat inversions agràries || Distorsionen els preus del sòl agrícola i amenacen de causar baixes de regants

Josep Maria Jové, Javier Pelegrí i Joan Sabaté ahir a la seu del Segrià Sud a Maials.

Josep Maria Jové, Javier Pelegrí i Joan Sabaté ahir a la seu del Segrià Sud a Maials.H.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys tres grans sistemes de reg de Lleida (Segarra-Garrigues, Garrigues Sud i Segrià Sud, que superen les 80.000 hectàrees agrícoles de regadiu existent o planificat) reclamen a la Generalitat que veti la implantació de macroparcs solars a les seues zones d’influència i han demanat que siguin considerats part afectada en la tramitació dels projectes, tant solars com de parcs eòlics.

El president del Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, va explicar ahir que propietaris d’unes trenta hectàrees del regadiu han fet consultes per donar-se de baixa davant de l’oferta d’empreses que impulsa plantes solars a la zona i té por que s’estiguin frenant adhesions al regadiu.

Al Garrigues Sud, que presideix Javier Pelegrí, han constatat que “en dos setmanes han aparegut projectes per implantar cinc-centes hectàrees de plaques solars en nou parcs”. Al Segrià Sud, la principal afectació és de parcs eòlics i actualment “hi ha 117 aerogeneradors previstos en deu parcs”, va assenyalar el seu president, Joan Sabaté.

El decret llei d’Emergència Climàtica de la Generalitat estableix que els projectes solars no poden afectar àmbits de nous regadius o de transformació dels existents així com terrenys de “valor agrològic alt o d’interès agrari elevat”. Tanmateix, actualment nombrosos projectes han passat un primer filtre en la ponència d’Energies Renovables de la Generalitat.

Els regants, avalats també per l’associació catalana Acatcor, que representa el 70% de la superfície de reg de Catalunya, denuncien que aquests projectes ja paralitzen inversions agràries actualment i que si tiren endavant implicarien “malversar fons públics” per les grans inversions públiques que han implicat els regadius. Actualment, a Lleida hi ha projectes per desplegar 331 molins i 2.300 hectàrees de plaques solars.

Els regants denuncien també que la recerca de finques per part de les empreses d’energies renovables distorsiona els preus de venda i lloguer de sòl agrari. “No anem contra l’energia renovable, al contrari, però sí en contra que sigui una colonització”, van dir.

tracking