SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

La Fiscalia creu que l'excúpula d'Adesma va estafar 31 residents

S'hauria apropiat 875.000 euros a través de tuteles de desenes d'usuaris del geriàtric || La fundació calcula el perjudici a l'entitat en 800.000 més

L’advocat Jaume Liñan i l’actual president d’Adesma, Javier Castán, acusen l’excúpula.

L’advocat Jaume Liñan i l’actual president d’Adesma, Javier Castán, acusen l’excúpula.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La querella que ha presentat la Fiscalia contra l’excúpula d’Adesma Fundació Privada afirma que hi ha trenta-un residents tutelats a qui suposadament haurien estafat, i el valor total ascendiria a 875.142 euros. Per la seua banda, l’actual patronat d’Adesma va assenyalar que els anteriors gestors s’haurien apropiat de 800.000 euros més de l’entitat a través de factures falses i contractes irregulars. És a dir, un presumpte frau de més d’1,6 milions d’euros.

La Fiscalia s’ha querellat contra A.R.D., president de la fundació des de l’any 1995 fins al desembre del 2018; el seu germà R.R.D., que va ser tresorer fins al desembre de 2018, i les respectives esposes: M.C.F., que va arribar a ser vocal de l’entitat, i N.A.S., com va avançar SEGRE ahir.

La fundació va nàixer el 1993 i té la residència de Sant Antoni de Pàdua i un centre de dia

Javier Castán, actual president d’Adesma, va explicar que des que es van situar al capdavant de la fundació, el desembre del 2018, han intentat “posar en ordre” tota l’activitat i en aquests moments l’entitat està “sanejada”. Va afegir que fan el possible per restablir els diners als afectats i van demanar un crèdit de 200.000 euros per rescabalar tutelats dels exercicis 2017 i 2018.

Per la seua banda, l’advocat de la fundació, Jaume Liñan, va explicar que van descobrir comptabilitats fictícies que beneficiaven societats vinculades a l’anterior direcció i als seus familiars. També hi hauria apropiacions de fons bancaris de tutelats, col·laboracions amb una empresa familiar dels investigats amb compres fictícies i adquisició de vehicles a nom d’Adesma per a usos particulars.

Els investigats demanden l’actual direcció

Els quatre querellats, per la seua part, han emprès accions legals contra l’actual president i un altre membre de la direcció de la fundació. Asseguren que han estat víctimes de maniobres perquè aquests últims es quedessin amb la propietat d’Adesma, segons van dir ahir a aquest diari fonts pròximes a la família i coneixedores del cas.

Adesma Fundació Privada va ser fundada l’any 1993 pels dos germans ara investigats, entre altres persones, i és una entitat de referència al sector de l’atenció a les persones grans i les persones dependents o amb discapacitats. El seu nom significa Associació Demència Senil i Malaltia d’Alzheimer, i actualment dona feina a vuitanta persones. Compta amb dos residències a la ciutat de Lleida: Sant Antoni de Pàdua i La Bordeta, amb un total de 110 places residencials i 50 de centre de dia. També exerceix la funció tutelar d’unes seixanta persones. Es tracta d’una entitat privada sense ànim de lucre inscrita al Registre de Fundació del departament de Justícia. El geriàtric de Sant Antoni de Pàdua té 89 places residencials i 30 de centre de dia i es va inaugurar l’octubre del 2003. El centre de dia de La Bordeta es va posar en marxa l’octubre del 1993. A més, el 1999 va ser declarada entitat tutelar per la Generalitat. 

tracking