SEGRE

MUNICIPIS REGS

Més de 347.000 € perquè la Séquia Vella d'Alfés sigui un reclam turístic

Compensació per les obres del Segarra-Garrigues i l'exclusió del reg per la zepa

Una de les basses al recorregut de la séquia d’Alfés.

Una de les basses al recorregut de la séquia d’Alfés.A.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Infraestructures de la Generalitat ha adjudicat les obres per executar mesures correctores i de compensació per la concentració parcel·lària del Segarra-Garrigues a Alfés que contemplen la recuperació de l’antiga Séquia Vella o de Dalt com a reclam turístic. La inversió és de més de 347.000 euros i preveu, a banda de reconstruir la séquia a cel obert d’1, 2 quilòmetres, la consolidació de la presa al riu Set, la rehabilitació de les comportes, la construcció de desaigües, la restauració de les basses i la creació d’una ruta cultural amb senyalització i plafons, a part de la instal·lació d’un mirador per a l’observació de la fauna amb caixes per a nius una àrea de lleure.

Segons fonts de la conselleria d’Agricultura, les obres començaran al febrer i estaran llestes en quatre o cinc mesos. L’antiga séquia captava aigua del Set per al reg de cultius des d’aquesta població fins a Sunyer i va quedar en desús amb la posada en regadiu des del Segarra-Garrigues per elevació des del Segre.

Proveeix més de 2.000 hectàrees d’aquest terme municipal, de les quals 500 han quedat totalment excloses per la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) del 2010 i són dins de la zona de protecció d’aus (zepa) de Mas de Melons-Alfés, amb gairebé 6.000 hectàrees fora de l’àrea regable.

Segons l’alcalde, Hilari Guiu, amb aquesta actuació la Generalitat compensa les obres de concentració parcel·lària i exclusió del reg, ja que la previsió és la promoció turística d’aquest entorn natural per atreure visitants.

Serà una de les opcions que oferirà l’ajuntament juntament amb l’aeròdrom, les instal·lacions de la Guerra Civil i la timoneda.

Els propietaris de finques van rebre els títols de finques després de la concentració parcel·lària fa tres anys.

tracking