SEGRE

PREPARATIUS

Ajuntaments de Lleida 'recluten' voluntaris per a meses electorals

Anglesola, Nalec, Vallbona i Ribera d'Ondara fan crides a petició de la junta de zona de Cervera || Davant d'una allau d'exempcions sol·licitades i aprovades

El Castell de Verdú serà col·legi electoral el 14-F en lloc de l’ajuntament.

El Castell de Verdú serà col·legi electoral el 14-F en lloc de l’ajuntament.REDACCIÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ajuntaments lleidatans han començat a “reclutar” voluntaris per assegurar la constitució de les meses electorals el 14-F, davant de la possibilitat que bona part dels elegits en sorteig no es presenti el dia de la votació. Consistoris com els de Bellpuig, Anglesola, Vallbona de les Monges, Nalec i Ribera d’Ondara, entre d’altres, van anunciar ahir la confecció de llistes de voluntariat a petició de la junta electoral de zona de Cervera. La inscripció estarà oberta fins al dia 12, i els que s’inscriguin podran ser cridats per a meses de qualsevol municipi del partit judicial, que inclou la major part de l’Urgell i de la Segarra, així com pobles del Pla d’Urgell.

Aquestes crides arriben després que una allau d’elegits per a meses hagin sol·licitat quedar exempts d’aquest deure. Són ja més d’un miler a Lleida, el 23% dels seleccionats en sorteig a tota la província, i la gran majoria de les seues peticions són acceptades. Així, a la junta electoral de zona de Lleida s’han presentat 576, de les quals 530 s’han estimat. L’ens va corroborar que hi ha “força més” peticions que en comicis anteriors i que la majoria s’estimen a l’acreditar problemes de salut i discapacitats. En la mateixa línia, a la junta de Tremp hi ha hagut 115 sol·licituds i 108 s’han acceptat; mentre que de les 204 presentades a la de Balaguer n’han prosperat 184. A la Seu, amb 96 peticions, 58 n’han quedat exempts; mentre que a Vielha, de les 32 sol·licituds se n’han estimat 9. La junta de Cervera en va registrar 144 i es desconeix quantes se n’han acceptat.

La junta electoral provincial estudia nous sortejos per assegurar que hi hagi prou personal a les meses

L’alcalde de Ribera d’Ondara, Francesc Sabanès, va explicar que en el seu municipi ara per ara falten 4 dels 9 elegits per a les meses i que “prepararem una llista per si hi hagués més baixes”. Els alcaldes de l’Urgell que han obert llistes de voluntaris no tenen constància que faltin persones als seus municipis per constituir les meses. Altres zones de Catalunya busquen voluntaris, una cosa que el síndic de greuges qüestiona al considerar que no té cobertura legal.

La junta electoral provincial de Lleida sospesa una alternativa per assegurar-se les meses el dia 14. Es reunirà avui per valorar la possibilitat de convocar nous sortejos amb què cobrir vacants d’exempts i tenir prou personal en la jornada electoral. Cal recordar que milers de convocats a meses s’han mobilitzat per temor de contagis de Covid, un fet que propicia també un rècord de vot per correu .

Les comarques de Lleida tindran un col·legi electoral menys que el 2017

Les comarques de Lleida obriran un total de 317 col·legis electorals el 14-F. Serà un menys que en les eleccions al Parlament del 2017, malgrat que el nombre de meses serà més gran que fa quatre anys: seran 566, una trentena més que en els passats comicis (com va avançar SEGRE ahir).

Això és conseqüència de la selecció d’espais per votar que ha dut a terme cada ajuntament per evitar contagis de Covid-19. Seguint criteris establerts per la Generalitat, s’han descartat els locals més reduïts i més mal ventilats. Al seu lloc han buscat immobles més amplis, amb més bona ventilació i amb més d’un accés.

D’aquesta manera, els votants podran entrar per una porta i sortir per una altra, seguint un circuit en el qual no tindran necessitat de creuar-se. Un cas cridaner és el de Verdú, on els veïns estan citats a les urnes a la sala de la planta baixa del castell en lloc de l’ajuntament, on es va votar en eleccions anteriors.

tracking