SEGRE

Detecten dos casos de triquinosi en senglars de l'Alt Urgell

Dos d’animals caçats a Montferrer i Castellbó i Coll de Nargó

Imatge d'arxiu d'una batuda de porc senglar.

Detecten dos casos de triquinosi en senglars de l'Alt UrgellSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Comarcal del Alt Urgell ha assegurat aquest dilluns que la Conselleria de Salut li ha notificat la detecció de dos casos positius de triquinosi en carn de dos senglars procedents de la comarca.

Es tracta de carn de dos d’animals abatuts a sengles terrenys cinegètics dels termes municipals de Montferrer i Castellbó i de Coll de Nargó, ha informat aquest dilluns el Consell Comarcal, en un comunicat. "Les notificacions provenen d’un establiment de manipulació de caça ubicat a Andalusia", assenyala l’ens comarcal.

El Consell Comarcal assenyala que "ja que l’existència d’animals infestats suposa un risc de transmissió de la triquinosi els animals a les persones, la Conselleria de Salut insta a evitar el consum de carn no controlada sanitàriament".

La transmissió de la malaltia es pot produir també a través d’altres animals que hagin consumit carn de senglar infestada, com seria el cas de gossos, rates o ratolins, entre altres.

Segons el Consell, Salut recorda que les carns de senglar distribuïdes pels circuits comercials, inclosos els restaurants i el comerç minorista, s’han d’haver obtingut necessàriament en establiments de manipulació de caça autoritzats i inscrits en el Registre sanitari d’indústries i productes alimentaris de Catalunya.

Quant a l’autoconsum que puguin fer els mateixos caçadors, és necessari que prèviament els animals abatuts siguin sotmesos a una inspecció veterinària post mortem i, en especial, a un control de triquines.

Salut adverteix també que la congelació de la carn no garanteix la inactivació de les larves de triquina i que, per tant, no pot substituir l’anàlisi per detectar la presència del paràsit.

L’alerta de Salut, apunta el Consell, "va especialment dirigida als gremis de restauració i d’establiments minoristes i en les agrupacions de caçadors, a més dels consumidors en general".

tracking