SEGRE

INFRAESTRUCTURES PROJECTES

El túnel del coll de Lilla suma un nou sobrecost de 18 milions que eleva el pressupost a 134

Per la presència d'argiles i pissarres, una cosa que ja va encarir el projecte i va obligar a replantejar-lo anys enrere || Una de les dos galeries està més avançada i ja s'han connectat les dos boques

Imatge del passat mes de desembre de la perforació de la galeria aquest del túnel del coll de Lilla.

Imatge del passat mes de desembre de la perforació de la galeria aquest del túnel del coll de Lilla.MITMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte del túnel del coll de Lilla, al traçat de l’autovia A-27 Lleida-Tarragona, ha sumat un nou sobrecost de 18,2 milions d’euros. Segons van informar des del ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, es tracta de treballs que es van haver de dur a terme a causa de la presència d’argiles i pissarres al subsol. Les complicades característiques geològiques del terreny ja van provocar anys enrere que les obres quedessin paralitzades i van obligar a augmentar el pressupost de 80 a 115 milions per al tram de l’A-27 entre Valls i Montblanc. Ara, amb aquest nou sobrecost la inversió ja ascendeix a 134 milions d’euros.

El túnel del coll de Lilla, llargament reivindicat pel territori i que retallarà el temps de trajecte entre les comarques de Lleida i les de Tarragona, tindrà una longitud d’aproximadament 1,5 quilòmetres i consta de dos galeries. En aquest sentit, fonts del Govern van explicar ahir que les obres segueixen el seu curs. Per la seua part, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va assegurar que en una de les dos galeries ja s’han connectat les dos boques (el que tècnicament es denomina la calada). Així mateix, Andreu va apuntar que la previsió és que els treballs en aquest tram de l’autovia estiguin a punt l’any que ve.

L’alcalde de Montblanc assegura que es preveu que les obres estiguin a punt l’any que ve

De fet, a finals del mes de desembre passat quedaven només 68 metres per perforar a la galeria oest (sentit Valls), mentre que a l’est (en direcció a Montblanc) quedaven 212 metres. També estaven executats al 95% els tres viaductes que inclou aquest tram de l’autovia entre l’Alt Camp i la Conca de Barberà. A causa de les complicades característiques geològiques del terreny, la perforació del túnel es porta a terme amb tècniques mecàniques i amb voladures.

L’autovia A-27, que a Tarragona serà una alternativa a la carretera N-240, es divideix en un total de quatre trams i tres estan en servei. Es tracta del traçat entre Tarragona i Valls, i ara s’està executant l’autovia fins a Montblanc (que inclou el túnel del coll de Lilla). El tram de Tarragona al Morell es va inaugurar el 2013 i els altres dos, el 2015. Aquests tres sumen una inversió de 211 milions d’euros.

D’altra banda, la previsió és que l’A-27 no tingui continuïtat a les comarques de Lleida i que els vehicles circulin per l’autopista AP-2 quan sigui lliure de peatges, ja que la concessió expira el proper mes d’agost.

Lleida, a l’espera que expiri el peatge de l’AP-2 aquest agost

Les comarques de Lleida estan a l’espera que el mes d’agost que ve expiri la concessió de l’autopista A-2 entre Saragossa i el Vendrell, actualment en mans d’Abertis i que l’Estat ja va anunciar que no renovarà. Davant d’aquesta situació, l’Estat va encarregar un estudi sobre els canvis en la mobilitat després de la liberalització del peatge i per analitzar si és necessari construir nous accessos a l’AP-2, remodelar els que ja hi ha o aplicar mesures correctores contra el soroll. A la demarcació, l’autopista es planteja com una via que pugui obsorbir part del trànsit de l’N-240, un dels punts negres de la xarxa viària de Lleida. En aquest sentit, el govern central també va encarregar un altre estudi per analitzar el desdoblament de la carretera N-240 i incrementar-ne la capacitat. Val a recordar que en aquesta carretera s’aplica una desviació obligatòria de camions cap a l’autopista entre les Borges Blanques i Montblanc.

tracking