SEGRE

ECONOMIA INICIATIVES

Projecten una pedrera de roca calcària de 5,4 ha a Coll de Nargó

Una empresa de Berga que ja va començar a explotar la mina el 1982 i ara vol ampliar-la || La Generalitat emet un informe ambiental favorable al projecte

La mina figura com a activa en aquest cartell als accessos, encara que l’activitat és nul·la.

La mina figura com a activa en aquest cartell als accessos, encara que l’activitat és nul·la.C.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament de Territori i Sostenibilitat ha emès un informe favorable al projecte per a l’extracció de roca calcària en una mina de més de 5,4 hectàrees situada al paratge de la Font del Cebre, al municipi de Coll de Nargó, als afores del nucli de Valldarques.

L’empresa Reciclatge Mòbil del Llobregat, SA, amb seu a Berga, va començar a explotar aquesta mateixa pedrera als anys vuitanta, però des d’aleshores ha extret roca en un espai de 0,82 hectàrees, de manera que ara en tramita una ampliació.

La pedra calcària s’utilitza per a la construcció i fins ara només s’ha extret en una superfície de 0,8 ha

D’altra banda, els tràmits per a aquesta nova activitat extractiva es van iniciar el 2016, quan van començar a sol·licitar els primers informes. Ara només queda pendent l’última aprovació, que correspondrà a la comissió territorial d’Urbanisme de l’Alt Pirineu.

La firma promotora calcula que la muntanya compta amb una reserva aproximada d’1.900.000 tones de pedra calcària, un material utilitzat en el sector de la construcció. Preveu explotar-la durant els propers 25 anys a raó d’una producció anual d’unes 75.000 tones de recurs miner.

Segons el projecte de la companyia, tot el material estèril que es generi de l’activitat extractiva, així com la terra vegetal, serà utilitzat per a les tasques de restauració de la muntanya una vegada finalitzi l’activitat.

El municipi de Coll de Nargó compta amb unes altres dos explotacions mineres. Una, situada a la zona coneguda com Coll de Bura, en terrenys de propietat pública, està fora de servei des de fa més de cinquanta anys (1970).

La segona pedrera, ubicada a la zona del Pont d’Espia, sí que està en funcionament i comparteix terrenys amb el municipi veí d’Organyà.

L’ajuntament negociarà una compensació per al municipi

Si els tràmits urbanístics es mantenen favorables al projecte de l’explotació minera de Reciclatge Mòbil del Llobregat, l’ajuntament de Coll de Nargó haurà de negociar quina compensació tindrà aquesta activitat per al municipi. L’alcalde, Martí Riera, va explicar que preveuen reunir-se pròximament amb representants de l’empresa per estudiar un conveni, que podria passar per sol·licitar a la promotora millores en infraestructures municipals.

D’altra banda, per dur a terme l’extracció, la companyia calcula que combinarà les voladures sobre el terreny amb els mitjans mecànics (excavadores hidràuliques).

La zona afectada per la pedrera no compta amb cap jaciment arqueològic ni paleontològic, malgrat que el municipi de Coll, juntament amb Isona, van ser territori de dinosaures.

El tractament del material el realitzaran a la planta que la firma té a Berga.

tracking