SEGRE

SUCCESSOS DENÚNCIES

Detecten dos estafes a Solsona amb falses desinfeccions a domicili

L'ajuntament alerta que els delinqüents aprofiten per entrar a les cases per robar || Persones grans, sobretot les que viuen soles, són les víctimes potencials

Solsona.

Solsona.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Solsona va alertar ahir a través de les xarxes socials que els Mossos d’Esquadra i la Policia Local han detectat almenys dos casos d’estafa a la capital del Solsonès amb falses desinfeccions a domicili. Segons va assenyalar el consistori, concretament en aquests dos casos els estafadors es fan passar per comercials d’una empresa de desinfecció de matalassos, aprofitant com a ganxo la crisi sanitària per la Covid-19.

L’objectiu d’aquests estafadors és accedir als domicilis de les víctimes, sobretot gent gran, especialment els que viuen sols, per poder robar objectes de valor o quantitats de diners en metàl·lic que puguin trobar a l’habitatge.

No concertar cap visita sense contrastar dades, no donar informació ni obrir la porta a desconeguts

Per això, l’ajuntament de Solsona va instar a difondre l’alerta perquè les persones grans estiguin al cas i segueixin les recomanacions per evitar estafes, com no concertar cap cita amb cap comercial sense abans contrastar les dades amb l’empresa i no obrir la porta a persones desconegudes.

Amb motiu de la pandèmia, han aparegut diferents fraus que aprofiten la necessitat i la situació d’emergència per intimidar les seues víctimes. I les persones grans són un dels col·lectius més vulnerables per a aquesta delinqüència.

A banda dels falsos comercials que ofereixen productes sanitaris o de desinfecció a domicili, l’arribada de la vacuna també va comportar intents de frau a avis i residències. A les comarques de Ponent, diversos centres residencials han alertat els Mossos després de rebre una trucada on els exigien el pagament per rebre la vacuna.

D’altra banda, informen la ciutadania d’altres possibles fraus a gent gran, com són els falsos revisors de gas o altres serveis bàsics, amb què els estafadors intenten accedir als domicilis.

Així mateix, insten la població gran a estar atents a l’hora de treure diners d’un caixer automàtic, així com no proporcionar cap dada personal ni bancària.

El 2020 es van comptabilitzar un 12,5% més d’estafes a la província de Lleida que el 2019, amb una mitjana de gairebé una desena de denúncies al dia, davant d’un elevat percentatge que no arriba a denunciar-se. La majoria són per targetes de crèdit i compravenda de productes a través de la xarxa. També han proliferat els delictes per campanyes de phishing (pesca) de dades personals dels usuaris i la venda de productes sanitaris a causa de la Covid-19.

Es disparen les denúncies per fraus amb més de 3.600 el 2020 Els Mossos d’Esquadra van registrar l’any passat un total de 3.611 denúncies per estafes a les comarques lleidatanes, en la que suposa la xifra més elevada des que se’n tenen registres. Les restriccions de mobilitat han fet augmentar l’ús d’internet, situació que han aprofitat els ciberdelinqüents per trobar víctimes.

tracking