SEGRE

POLÍTICA INICIATIVES

Vint-i-set municipis opten a deu plans pilot a Lleida per reutilitzar habitatge rural

Arranca el programa de rehabilitació de pisos buits, amb dos milions per a vint projectes a Catalunya

Imatge d’arxiu de Maldà, que ha impulsat una prova pilot de masoveria rural.

Imatge d’arxiu de Maldà, que ha impulsat una prova pilot de masoveria rural.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vint-i-set municipis de Lleida opten a deu plans per rehabilitar habitatges buits en zones rurals per facilitar que les famílies puguin instal·lar-s’hi. És la primera fase del programa de promoció de l’habitatge en pobles petits de la Generalitat, que està dotada amb dos milions.

En total s’hi han presentat cinquanta municipis i es triaran vint proves pilot, de les quals quatre seran a les comarques del pla de Lleida, tres al Pirineu i tres a la Catalunya Central (on hi ha el Solsonès). Per triar les vint poblacions s’analitzaran problemàtiques com la pèrdua de població o el dèficit d’habitatge de lloguer.

El conseller de Territori, Damià Calvet, va explicar que el programa busca “evitar la despoblació” i mantenir o atreure famílies als pobles..

Amb aquesta iniciativa, la Generalitat es posarà a disposició dels ajuntaments per donar resposta a les necessitats d’habitatge i mediarà entre la propietat i l’administració local perquè famílies s’instal·lin en pisos buits. Per fomentar l’accés a l’habitatge, Territori treballa per definir modalitats com la masoveria rural o propietat compartida. Els vint municipis seleccionats tindran una subvenció a través d’un conveni amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

La segona fase del projecte, que es convocarà al juliol, està destinada a la resta dels 372 municipis als quals es dirigeix el programa. En concret, els 27 municipis de Lleida que opten a les proves pilot són la Sentiu, Preixens, Tarroja, Torrefeta, Almatret, Llardecans, Torrebesses, Ciutadilla, Maldà, el Pont de Suert, Peramola, Josa, Lles, Prats, Isona, la Torre de Capdella, Alins, Alt Àneu, Baix Pallars, Lladorre, Soriguera, Sort, la Guingueta, Vilamòs, Pinell, Pinós i Riner.

D’altra banda, el programa Reallotgem.cat, dotat amb vint-i-un milions d’euros, té com a objectiu buscar pisos buits per a persones vulnerables. Beneficiarà famílies amb un informe per ser reallotjades i inscrites a la taula d’emergència de municipis com Lleida ciutat.

Tanmateix, cap altra localitat de Lleida no ha sol·licitat acollir-se a aquesta convocatòria d’ajuts.

Un territori que lluita contra la despoblació

Consells i ajuntaments estan impulsant polítiques per lluitar contra la despoblació i fomentar que noves famílies s’instal·lin en habitatges actualment buits. El programa de la Generalitat i les iniciatives locals arriben quan la Covid-19 ha disparat l’interès per instal·lar-se en municipis petits i ha posat encara més en evidència la falta d’habitatge que hi ha en aquestes poblacions.

Així, el consell de l’Urgell ha posat en marxa una borsa rural d’habitatge i porta a terme un diagnòstic. Els primers resultats d’aquest estudi determinen que només tres municipis de la comarca tenen més de 180 pisos buits: a Maldà són 57; a Sant Martí de Maldà, 76; i a Tornabous, 48. Val a recordar que a Maldà va posar en marxa una prova pilot de masoveria per frenar el deteriorament de pisos antics i desocupats i garantir l’accés a l’habitatge. El consell comarcal de les Garrigues també ha habilitat una borsa d’habitatges buits en els seus vint-i-quatre municipis per posar-los a disposició dels joves i, d’aquesta manera, frenar la despoblació i l’envelliment dels seus pobles. D’altra banda, les localitats del Segrià Sec (Maials, Torrebesses, Llardecans, Sarroca i Almatret) també han fet el seu inventari i tenen 420 cases buides, de les quals 176 són habitables.

tracking