SEGRE

INFRAESTRUCTURES AEROPORTS

La Generalitat donarà 1,6 milions a aerolínies per vols regulars de passatgers a Alguaire

Obre un concurs per atorgar bonificacions a companyies que garanteixin rutes durant onze mesos || Hauran de fer servir avions d'almenys cent places per a un mínim de dos trajectes per setmana

La nova plataforma asfaltada a l’aeroport d’Alguaire podrà acollir 25 avions més en les seues quatre hectàrees de superfície.

La nova plataforma asfaltada a l’aeroport d’Alguaire podrà acollir 25 avions més en les seues quatre hectàrees de superfície.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat destinarà 1,6 milions d’euros a incentivar companyies aèries perquè operin vols de passatgers a l’aeroport d’Alguaire. L’empresa pública Aeroports de Catalunya ha obert un concurs que planteja concedir bonificacions per al “rellançament de rutes aèries” a empreses que ofereixin rutes regulars durant almenys onze mesos a partir del 31 de març. Actualment el transport de viatgers es limita als avions d’Air Nostrum entre Lleida i Palma.

Les clàusules del concurs plantegen ajudes que variaran en funció de les propostes de cada companyia. Cap d’aquestes podrà superar els 800.000 euros, la qual cosa representa la possibilitat d’atorgar-les almenys a dos aerolínies. Aquestes s’hauran de comprometre a organitzar un mínim de dos vols setmanals a Alguaire amb avions d’almenys cent places. Aeroports no proposa possibles destinacions, però estableix que “no haurien de duplicar una ruta existent amb tren d’alta velocitat”. Això exclouria ciutats com Madrid.

En els onze anys d’història de l’aeroport hi ha hagut ajuts directes i rebaixes de taxes a les aerolínies

Aeroports rebrà ofertes fins al 15 de març i formalitzarà acords, com a màxim, el dia 26. Les ofertes es valoraran en funció de factors com el nombre de rutes i la “credibilitat del pla de negoci” de cada companyia. Les clàusules no especifiquen la forma de pagament d’aquestes ajudes, que “es definirà al contracte” que les elegides firmaran amb l’empresa pública. Tanmateix, apunta que rebran un avanç del 20% de la bonificació a l’iniciar els vols, mentre que la resta se li abonarà de forma trimestral. Si una companyia incompleix les condicions, se li suspendran els ajuts i haurà de tornar els que hagi rebut, en proporció al temps que hagi operat vols.

En els onze anys de funcionament de l’aeroport, la Generalitat ha establert diferents fórmules per incentivar els vols de passatgers. En els primers anys va atorgar subvencions directes a les companyies Vueling i Ryanair, les dos primeres que van volar a Alguaire, per compensar-los per les places buides als seus avions.

Aquestes subvencions van arribar a superar els dos milions d’euros a l’any. Després que marxessin aquestes dos aerolínies i que arribessin turoperadors, es va implantar un altre sistema basat en bonificacions de taxes i altres costos aeroportuaris, vinculades a un compromís de permanència durant diversos anys.

Aquest va ser l’acord amb Neilson. Aquesta firma britànica es va veure sense avions per noliejar per volar a l’hivern entre el Regne Unit i Alguaire per la caiguda del gegant del turisme Thomas Cook.

Aquesta és la primera vegada en què ajudes a aerolínies per operar a Alguaire s’atorguen a través d’un concurs públic.

Recuperació després de la Covid

Segons els documents de la licitació, aquesta nova convocatòria d’ajuts s’emmarca en les mesures de caràcter temporal per a la recuperació econòmica acordades en el marc de la UE arran de la pandèmia. Argumenta que el sector de l’aviació s’ha vist “particularment afectat per la crisi de la Covid” i que Alguaire “segueix estant-ho seriosament”. L’últim any, la Generalitat havia concertat la inversió a l’aeroport al reconvertir-lo per a usos industrials (vegeu el desglossament).

Alguaire estrena plataforma per estacionar vint-i-cinc aeronaus més

L’aeroport d’Alguaire ja disposa d’una nova plataforma per estacionar avions, amb una superfície asfaltada de quatre hectàrees i capacitat per a 25 aeronaus. Les obres han finalitzat setmanes després que el recinte aeroportuari arribés al límit de la seua capacitat, amb 19 aparells aparcats (vegeu SEGRE del 30 de gener).

La suspensió de vols arran de la Covid i l’exigència de deixar a terra tots els Boeing 737 MAX a l’espera de resoldre deficiències tècniques d’aquest model ha esperonat l’ús d’Alguaire com a estacionament de llarga durada. També s’hi porten a terme diversos treballs de manteniment i el desballestament d’avions que han finalitzat la seua vida útil. L’ampliació de la plataforma és una de les obres per reconvertir l’aeroport per a usos industrials. Aeroports tramita canvis en la planificació urbanística per ampliar la superfície d’hangars, mentre que a la primavera començarà la formació de mecànics aeronàutics en espais de la terminal. 

Andorra Airlines volarà des de la Seu a Madrid, Palma i Porto

La companyia Andorra Airlines començarà a operar des de l’aeroport de la Seu aquest mes de març les rutes regulars durant la setmana i caps de setmana a Madrid, Palma i Porto. Així ho va explicar Jorge Soriano, membre de la companyia, que va avançar que la previsió és oferir vols xàrter i establir les línies regulars a tot estirar el 15 de març.

Va assegurar que les línies previstes s’aniran ampliant en funció de la demanda del mercat turístic andorrà i “la idea no és només de temporada sinó tot l’any”, va manifestar. Per cobrir aquesta demanda esperen una altra aeronau com la que ja hi ha a l’aeroport de la Seu des de dijous passat de 72 places. Va afegir que preveuen una oferta per a vols “executius d’entre vuit i deu places i de mercaderies”.

La companyia ha llogat les aeronaus i la tripulació a la companyia canària Canaryfly, que durant el cap de setmana passat van estar fent pràctiques de vol a la Seu. La firma preveu implantar una oficina a Andorra i la Seu.

tracking