SEGRE

PROVEÏMENTS MANCOMUNITAT DEL SOLSONÈS

Connecten els rius Cardener i Lacó per garantir aigua de boca si hi ha sequera

Obres per un milió per transferir aigua entre conques amb l'aval de CHE i ACA

El pantà de la Llosa del Cavall que regula el Cardener.

El pantà de la Llosa del Cavall que regula el Cardener.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mancomunitat d’Aigües del Solsonès porta a terme obres per a la interconnexió de la xarxa d’aigua de boca que té la captació al riu Lacó, afluent de la Ribera Salada que, al seu torn ho és del Segre, amb la que subministra del riu Cardener, a les conques internes de Catalunya. D’aquesta forma, es garanteix el proveïment a les poblacions del nord de la comarca, entre les quals Lladurs, Castellar de la Ribera i Pinell, que beuen de la Ribera Salada, i que poden tenir problemes per la sequera provocada pel canvi climàtic, segons va explicar el president de l’organisme, Daniel Rovira.

Les obres tenen un pressupost de 920.183 euros, que finançarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en un 80% i el 20% restant el pagarà la mancomunitat. La interconnexió entre les dos xarxes d’aigua de boca va des de la presa del Cardener fins a les estacions potabilitzadores de Llera i Torregassa.

Rovira va indicar que la intervenció té llum verda de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), de l’ACA i d’Urbanisme, “ja que en cap cas no es tracta d’un transvasament sinó d’una transferència d’aigua en casos d’emergència davant de possibles situacions prolongades de sequera”, com ja ha passat, la qual cosa obligaria a recórrer al transport d’aigua en cisternes. 

Rovira va indicar que la comarca es troba entre dos conques, el riu Lacó té un cabal reduït, mentre que el del Cardener és abundant i està regulat pel pantà de la Llosa del Cavall, que és garantia de provisió. També està a punt d’acabar-se la connexió entre els dipòsits de Rajolí i de l’Hostal Nou, que ha costat 209.000 euros. Rovira va indicar que s’està ultimant la modificació dels estatuts per actualitzar drets i deures i l’ingrés de nous membres. Val a recordar que Torà, a la Segarra, ha sol·licitat entrar a l’organisme.

tracking