SEGRE

PATRIMONI REIVINDICACIONS

Entitats insten Alcarràs a comprar Cal Macià i el consistori ho rebutja

L'alcalde diu que no disposen de dos milions per a la restauració i que Diputació i Govern no hi col·laboren || Un particular, interessat a adquirir-la i condicionar-la

Estat actual de la casa on estiuejava el president Francesc Macià.

Estat actual de la casa on estiuejava el president Francesc Macià.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una vintena d’entitats de Lleida sol·liciten a l’ajuntament d’Alcarràs que compri i restauri la casa de Vallmanya on l’expresident de la Generalitat, Francesc Macià, estiuejava amb la família. Donen suport a Iniciativa Popular Salvem Cal Macià, que des de fa mesos reivindica actuacions urgents per frenar la degradació de l’immoble, en l’actualitat de propietat privada.

A més d’entitats locals i de la comarca del Segrià, han firmat aquesta reivindicació Òmnium Cultural Lleida-Ponent, l’Ateneu Popular de Ponent, el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, la Coordinadora de Grups i Entitats de Memòria Històrica de Ponent o el Fons de Documentació de l’Esquerra Independentista a Ponent, entre d’altres, i s’hi han adherit personalitats com l’expresident Quim Torra, els historiadors Alberto Velasco i Antonieta Jarne i el periodista Francesc Canosa, entre d’altres.

Tanmateix, l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés (JxCat), com també ho va fer a l’anterior mandat Miquel Serra (ERC), va remarcar que l’ajuntament “no té diners” per assumir l’adquisició i reforma de la casa de Vallmanya. “Parlem de gairebé dos milions d’euros entre l’adquisició a l’actual propietari i reparacions, ja que la casa està en molt mal estat.” Segons Janés, hipotecaria les inversions en la població durant els pròxims deu anys.

L’alcalde considera que administracions com la Generalitat o la Diputació s’hi han d’involucrar, ja que es tracta d’un important patrimoni històric. “En comptes d’això, la Diputació ja ens ha dit que no hi ha fons i Cultura, que ens acollim a ajuts anuals que ens poden donar o no.”

Janés va anunciar que hi ha un particular interessat en l’adquisició i la rehabilitació integral de la casa de Vallmanya que fins i tot estaria disposat a habilitar estances per a serveis i activitats municipals, per la qual cosa considera que s’hauria de deixar que s’explori aquesta via en comptes d’insistir que sigui l’ajuntament el que es faci càrrec d’un desemborsament tan abundant.

Va recordar que l’ajuntament té un patrimoni que també ha de recuperar i, sobretot, fer front a les conseqüències de la Covid.

tracking