SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Reviuen un polèmic projecte per acumular tones de llots de depuradores a Verdú

Iniciativa d'una empresa que els fa servir com a fertilitzant en finques agrícoles de l'Urgell || L'ajuntament s'oposa a aquesta instal·lació, que s'ha plantejat almenys dos vegades més en les últimes dos dècades

L’àrea on està previst el magatzem de llots de depuradora a Verdú.

L’àrea on està previst el magatzem de llots de depuradora a Verdú.REDACCIÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa barcelonina Edafo GM projecta construir a Verdú un magatzem per acumular més de tres mil tones de llots de depuradores, amb l’objectiu de fer-los servir com a fertilitzant en finques agrícoles. Així consta als primers documents que el promotor ha presentat a la Generalitat, en què descriu una instal·lació “similar a un femer” de 3.525 metres quadrats, en una parcel·la de quatre hectàrees de la seua propietat a tres quilòmetres del poble. Es tracta d’una iniciativa que ja s’ha plantejat almenys dos vegades més en les últimes dos dècades. En ocasions anteriors va xocar amb una forta oposició veïnal i l’ajuntament actual també la rebutja.

El nou projecte es troba en els primers passos de la seua tramitació davant d’Urbanisme. El promotor, dedicat a la gestió de residus orgànics i amb una planta de tractament a prop del delta de l’Ebre, aplica actualment llots en 446 hectàrees de cultius de l’Urgell i en unes altres 88 de la comarca veïna de la Conca de Barberà. La intenció és utilitzar el futur magatzem de Verdú per acumular de manera temporal fins a 3.525 tones d’aquest material, una per cada metre quadrat de superfície.

El consistori tem pudors i és contrari que les plantes de residus es projectin en zones rurals

La documentació del projecte matisa que els llots hauran d’arribar a Verdú “ja tractats i després de sotmetre’ls a analítiques completes, incloses les de metalls pesants”. Una vegada allà, estaran emmagatzemats “a l’espera del moment adequat per aplicar-los en cada cultiu”.

L’empresa recalca que el lloc triat per al magatzem no es troba en cap espai natural protegit, ni tampoc en zona inundable ni vulnerable a contaminació per nitrats de les aigües subterrànies. El seu projecte planteja una construcció amb forma rectangular, impermeabilitzada i tancada per murs només en tres dels seus quatre costats per permetre la càrrega i descàrrega dels llots.

Estima que les obres suposaran una inversió d’una mica més de 67.000 euros..

L’ajuntament ha emès un primer informe tècnic, favorable a iniciar la tramitació al considerar que no entra en conflicte amb la normativa urbanística. Tanmateix, el consistori és contrari a acollir aquesta instal·lació en el seu terme municipal. En part, per por que els llots de depuradora provoquin pudors i molèsties als veïns; però també rebutja que infraestructures per a la gestió de residus es projectin en zones rurals, allunyades dels grans nuclis de població que en produeixen la major part.

El promotor argumenta que és un servei als agricultors

El promotor defensa la necessitat d’aquest magatzem de llots de depuradora com un servei a l’agricultura de la zona, al considerar que “una alternativa per a molts agricultors és fertilitzar les seues terres amb llots prèviament tractats amb finalitats agrícoles”. L’ús de llots de depuradora com a fertilitzant és legal sota determinades condicions, si bé desperta recel entre ecologistes i part dels agricultors per por que contingui substànccies tòxiques com metalls pesants.

La firma que promou el magatzem afirma en aquest sentit que farà proves abans de portar-los a Verdú. Així mateix, apunta que canvis en la normativa limiten el temps en què es poden apilar llots a les finques agrícoles a un màxim de tres mesos.

Creu que aquest termini resulta “insuficient per incorporar-los a les finques”, la qual cosa fa necessari construir el magatzem per guardar-los “fins a poder escampar-los a les parcel·les”..

tracking