SEGRE

REGADIU TEMPORADA 2021

Comença

Tot a punt per regar les primeres finques a partir de dilluns amb els embassaments del Segre, les Nogueres i Éssera amb 1.726 hectòmetres cúbics d'aigua || Les provisions de neu per al desglaç, un 55% inferiors

El pantà de Rialb en una imatge d’aquesta setmana. Actualment té 328,7 hectòmetres.

El pantà de Rialb en una imatge d’aquesta setmana. Actualment té 328,7 hectòmetres.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els regants preveuen iniciar a partir de dilluns de manera gradual la campanya de regadiu i compten per fer-ho amb bones reserves als pantans, que estan al 80% de capacitat, però poques de neu en capçalera, de manera que el desglaç reduirà les aportacions en les properes setmanes. Les reserves dels prinicpales pantans del Segre, la Noguera Pallaresa, la Ribagorçana i l’Éssera sumen actualment 1.726 hectòmetres cúbics d’aigua, 84 més que fa un mes per l’inici del desglaç.

Això suposa 163 hectòmetres més que la mitjana dels últims cinc anys per aquestes dates (1.563). Però les reserves de neu en capçalera se situen molt per sota, amb 408 hectòmetres davant els 903 de l’any passat (un 55% menys) i els 766 dels últims cinc anys (un 47% menys).

Així les coses, les comunitats de regants estan a punt per iniciar la temporada. L’Aragó i Catalunya ho farà dilluns 1 de març, ja que els pagesos ja reclamen aigua per regar alguns camps de fruiters i cereals.

Tant el pantà Barasona com Sant Salvador (Éssera) estan plens i l’aigua embassada al sistema de la Noguera Ribagorçana està per sobre de la mitjana. També comencen a regar aquest dilluns els regs de suport per degoteig del Garrigues Sud i el Segrià Sud.

Aquest últim sistema començarà a obrir les preses per deixar encarada la temporada durant la primera setmana de març. El Canal d’Urgell celebra una junta per decidir la data el dimecres 3 de març, però el més segur és que la campanya comenci sobre el dia 19, Sant Josep, o una mica més tard, segons el seu president, Amadeu Ros.

El canal de Pinyana també començarà a mitjans de març, quan acabin les obres de manteniment, i el Segarra-Garrigues preveu abordar el gruix dels regs per Sant Josep.

El Garrigues Sud instal·la parcs solars per a bombatges La comunitat de regants del Garrigues Sud ha començat la preparació de terrenys per instal·lar dos parcs solars a les estacions de bombatge de Flix i Bovera per a autoconsum d’energia elèctrica. Comportaran un estalvi del 80 per cent a la factura de despeses ja que el bombatge suposa més d’un milió d’euros anuals, segons va explicar el president de la comunitat, Xavier Pelegrí.

Les obres, que costaran més d’1,5 milions d’euros, estaran acabades el mes de setembre. D’altra banda, el sistema de regadiu ha obert el termini per a la presentació de candidatures de cara a renovar la junta i elegir nou president.

Les eleccions estan previstes per al pròxim 28 de març i, de moment, no hi ha candidats. Pelegrí va indicar que porta vuit anys al càrrec i, per ara, no està previst que es presenti a la reelecció “ja que considero que és necessari un relleu generacional ja que ja hi ha molts joves que han decidit viure del camp a la nostra zona”, va afirmar.

No obstant, va remarcar que dependrà de si hi ha candidats.

tracking