SEGRE

PATRIMONI RECUPERACIÓ

Alcarràs repara una antiga casa i la de Macià, a l'espera

Reformarà a partir de la setmana vinent un edifici de la seua propietat a Montagut || Amb una ajuda de Cultura de 102.000 €

El complex de la Casa de Montagut o de les Canonges.

El complex de la Casa de Montagut o de les Canonges.A.A

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament d’Alcarràs iniciarà la setmana vinent obres per consolidar l’estructura de la Casa de Montagut o de les Canonges. Es tracta d’un edifici de titularitat municipal i el consistori compta amb una ajuda de 102.000 euros del departament de Cultura per executar els treballs aquest any.

Començaran en plena polèmica pel deteriorament de l’antiga casa a Vallmanya on estiuejava el president Francesc Macià. Actualment és propietat d’un particular i, davant la mobilització d’entitats que insten el govern municipal a adquirir-la, aquest addueix que no disposa dels dos milions que estima necessaris per comprar-la i restaurar-la.

Ha demanat ajuda a la Generalitat i la Diputació, i la corporació provincial s’ofereix a pagar part de la rehabilitació (vegeu SEGRE d’ahir)..

Les obres a Montagut tenen com a finalitat evitar la degradació d’un immoble que forma part del patrimoni municipal. Suposarà una inversió d’uns 600.000 euros restaurar tot el complex, que el consistori d’Alcarràs va comprar al Capítol Catedralici el 2003. Consta d’una ermita, d’un habitatge unifamiliar i una residència per a monjos. És anterior al segle XVI i al voltant es va construir un poblat de colons, les cases del qual van ser enderrocades el 2006, anys després d’un polèmic desnonament a finals dels vuitanta.

El consistori vol convertir-la en casa de colònies o donar-li un ús social encara per decidir

L’ajuntament planteja reconvertir l’immoble en casa de colònies o bé donar-li usos socials que encara no s’han decidit, segons l’alcalde, Jordi Janés. El consistori també està immers en la consolidació del pou de gel, descobert fa tres anys arran d’unes obres, gràcies a subvencions de la Generalitat que sumen un total de 40.000 euros.

Janés va indicar que el consistori actua també a la Casa de l’Hereu, un altre edifici històric al centre on traslladaran els serveis socials. Així mateix, veïns i consistori participen en una col·lecta per reparar una biga deteriorada de l’església. A diferència de la resta d’intervencions, la propietat del temple no és municipal, sinó del bisbat de Lleida.

tracking