SEGRE

MUNICIPIS URBANISME

Alt Àneu porta a judici les retallades al sòl edificable

El pla de Territori no permet l'expansió dels pobles

Vista d’arxiu del nucli d’Isil, a Alt Àneu.

Vista d’arxiu del nucli d’Isil, a Alt Àneu.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament d’Alt Àneu ha recorregut al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la decisió del departament de Territori de retallar el sòl edificable del municipi. Considera que pràcticament l’ha suprimit a Alós, Isil, Isavarre, Borén, Son i València d’Àneu, mentre que l’ha reduït de forma considerable a Sorpe.

El consistori impugna així el pla director que ha eliminat àrees urbanitzables sense desenvolupar en gran part del Pirineu que qualifica com a “no sostenibles”. L’alcalde, Xavier Llena, creu que el seu municipi ha patit un greuge comparatiu respecte a altres poblacions com Esterri d’Àneu i Naut Aran, on la Generalitat s’ha mostrat molt menys restrictiva.

El recurs contenciós administratiu arriba després d’al·legar davant de la conselleria a finals del 2020. “Com que han passat més de tres mesos sense resposta, hem recorregut al jutge”, va indicar Llena. L’alcalde va explicar que només Sorpe manté sòl per a unes dos-centes cases, en el marc d’un pla urbanístic que va començar a desenvolupar-se fa més d’una dècada. En canvi, un altre pla residencial al mateix poble s’ha suprimit. El primer edil va apuntar que, a la resta de nuclis, l’edificació encara permesa després de la retallada està sotmesa a condicions molt estrictes.

L’ajuntament creu que la Generalitat ha estat menys restrictiva a Naut Aran i Esterri d’Àneu

El pla per suprimir sòl edificable “no sostenible” es va aprovar el 2020 i afecta una vintena de municipis del Pirineu lleidatà. El projecte inicial va plantejar suprimir sectors urbanitzables de Vallfosca, encara que al final el Govern ho va reconsiderar arran d’al·legacions de la Torre de Capdella.

tracking