SEGRE

COMARQUES

L'estany d'Ivars i Vila-sana continua el seu reompliment amb la previsió de tornar a l'octubre als nivells inicials

Experts critiquen que l'accés de persones a l'interior de la llacuna ha perjudicat el cens d'algunes espècies

L'estany d'Ivars i Vila-sana continua el seu reompliment amb la previsió de tornar a l'octubre als nivells inicials

L'estany d'Ivars i Vila-sana continua el seu reompliment amb la previsió de tornar a l'octubre als nivells inicialsANNA BERGA / ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La làmina d'aigua de l'estany d'Ivars i Vila-sana ja ha recuperat uns 35 centímetres després de la finalització del buidatge parcial el novembre passat. La previsió dels experts és intensificar el reompliment a partir de mitjans de març amb l'objectiu que a l'octubre hi hagi el mateix nivell d'aigua que hi havia abans de l'inici del buidatge.

De moment, els resultats dels estudis que s'han fet han constatat una millora de la qualitat dels sediments. L'operació també ha contribuït a incrementar el nombre d'avifauna i micromamífers, malgrat el responsable del projecte, Antoni Palau, critica que hi ha persones que accedeixen a l'interior de l'estany, fet que pertorba la tranquil·litat de la fauna i en complica el cens.

L'operació de buidatge parcial de l'estany d'Ivars i Vila-sana va començar l'1 d'octubre passat i es va allargar fins al 25 de novembre. Durant aquests gairebé dos mesos, la profunditat màxima de l'estany va passar de 2'9 metres a 70 centímetres, és a dir, 2'2 metres menys. I és que malgrat l'objectiu inicial era buidar-lo al voltant d'1'20-1'40 metres, els experts van considerar que era necessari deixar al descobert almenys un 30% de la làmina d'aigua per garantir la millora de la qualitat dels sediments.

En aquestes darreres setmanes el nivell de l'aigua de l'estany ja ha recuperat entre 30 i 35 centímetres a causa de les precipitacions, els lixiviats i les aportacions intermitents del Canal d'Urgell. El gruix important d'aigua, però, s'espera a partir de mitjans de març quan el canal doni el tret de sortida a la campanya de reg i, per tant, l'aigua comenci a entrar a la cubeta de manera continuada.

Els responsables del projecte es marquen com a objectiu que el pròxim 1 d'octubre hi hagi el mateix nivell d'aigua que hi havia en el moment d'iniciar el buidatge. "Ara bé, si podem arribar abans, arribarem abans", ha assenyalat Palau, que ha afegit que també esperen que a l'estiu hi hagi el volum d'aigua "suficient per garantir la plena habitabilitat de totes les espècies".

tracking