SEGRE

ESNOTICIA

Els últims reductes sense Covid

Només queden nou municipis a Lleida sense un sol positiu des de l'inici de la pandèmia, quan està a punt de complir-se un any del primer cas a Ponent

Els últims reductes sense Covid

Els últims reductes sense CovidX.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan està a punt de complir-se un any del primer cas de coronavirus a Lleida, detectat el 9 de març del 2020, queden nou municipis que continuen lliures del virus. Són Abella de la Conca, Arsèguel, Cava, els Torms, Esterri de Cardós, Josa i Tuixent, la Molsosa, Tírvia i Tiurana, segons les dades de la Generalitat i fonts municipals. Es tracta de municipis petits, que no arriben als dos-cents habitants, i entre tots no arriben a mil veïns.

De fet, Cava és el municipi lleidatà amb menys població, només quaranta-cinc habitants. Aquests són els últims reductes sense contagis de Covid a la província. La xifra s’ha anat reduint durant els últims mesos, ja que a començaments de desembre eren una mica més d’una vintena.

Pobles petits critiquen que se’ls apliquin les mateixes mesures que a les grans ciutats

Malgrat no haver tingut ni un cas, en tots aquests municipis s’apliquen les mateixes restriccions que a la resta. Al llarg d’aquest any de crisi sanitària, han estat molts els veïns, ens locals i entitats, que han reclamat un tracte diferenciat per a les localitats petites o amb baixa densitat de població, però fins al moment se’ls han imposat les mateixes mesures que a les grans ciutats.

Veïns dels Torms i de Tiurana van explicar que han estat molt escrupolosos amb les mesures de seguretat. Al primer municipi, van apuntar que esperen la vacuna per donar carpetada a la crisi sanitària. En aquest sentit, la propietària de la botiga d’aliments dels Torms, Mireia Rius, va dir que al municipi hi ha molta gent gran “que no es mou de casa” i els seus familiars també han anat molt amb compte. Va assenyalar que a l’establiment només s’atén una persona alhora.

La crisi de la Covid també ha fet que es dispari l’interès per instal·lar-se en pobles petits, en què no hi ha massificacions, malgrat que els serveis no siguin els mateixos.

Per la seua banda, l’alcalde de Tiurana, Àngel Villarte, va insistir en la necessitat de disposar de connexió a internet mitjançant fibra òptica per atreure nous veïns i empreses.

«Hem anat molt amb compte, i ser pocs també hi ajuda»

Consol, Maria Rosa, Neus i Anna. Els Torms

La Consol, la Maria Rosa, la Neus i l’Anna, veïnes dels Torms, asseguren que “hem anat molt amb compte” amb l’ús de mascaretes i les distàncies de seguretat, encara que van reconèixer que ser pocs veïns “també hi ajuda”. Aquest municipi de les Garrigues té uns 130 habitants. També asseguren que “hem tingut sort fins ara”, i apunten que “costa molt poc” que arribi el coronavirus. Així mateix, expressen el seu desig que la crisi sanitària “s’acabi aviat” amb l’avanç de la vacunació.

«La veritat és que ha estat un privilegi ser aquí dalt»

Esther, Montse, Àngels i Àngel . Tiurana

L’Esther, la Montse, l’Àngels i l’Àngel, de Tiurana, expliquen que “ha estat un privilegi ser aquí dalt”. Destaquen que “la gent ha respectat molt les normes” i assenyalen que la baixa densitat de població ha pogut ajudar que no hagin tingut contagis, ja que són uns vuitanta veïns i el municipi té 18 quilòmetres quadrats. Critiquen les restriccions i diuen que “no té cap sentit” que siguin les mateixes per a tothom. El Gastrobar Solés de la localitat s’ha adaptat a la situació i segueix totes les mesures.

«Vaig venir el 10 de març perquè em posaven internet i m’he quedat»

Antoni Guiu. Es Torms

Antoni Guiu està empadronat a Barcelona i té casa i família als Torms. Explica que al seu habitatge en aquest municipi no tenia internet i “em van avisar que el 10 de març de l’any passat venien a posar-me’l i vaig venir al poble”. Una vegada allà, “l’endemà em van trucar els meus fills i em van dir que la cosa s’estava complicant i que millor que em quedés als Torms, així que m’hi vaig quedar”. Va assegurar que “aquí si vols sortir a caminar, amb dos passos ets al camp i és molt més saludable”.

tracking