SEGRE

INFRAESTRUCTURES REGADIUS

L'Aragó i Catalunya anul·larà el bombatge d'aigua de Santa Anna

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ja expropia terrenys per iniciar obres aquest any || Inversió de 5 milions a la canonada de gravetat que sortirà de la Mola

El canal d’Aragó i Catalunya, per on ahir circulaven 10 metres cúbics per segon, a Raimat.

El canal d’Aragó i Catalunya, per on ahir circulaven 10 metres cúbics per segon, a Raimat.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) està expropiant finques per a la construcció de la canonada lateral de la Mola que regarà per gravetat 4.000 hectàrees de Tamarit, a la comarca de la Llitera (Osca), dins del regadiu de l’Aragó i Catalunya. El president de la comunitat de regants, José Luis Pérez, va indicar que la previsió és que els treballs comencin abans de finals d’any i comportaran la supressió del retrobombatge de Coll de Foix, a Alfarràs, una infraestructura construïda en anys de sequera per elevar aigua de Pinyana, del pantà de Santa Anna, a Osca, quan el pantà de Barasona no té prou reserves.

Aquesta canonada, de 6 quilòmetres, costarà 5 milions d’euros que aportarà l’Estat. Partirà de la séquia de la Mola i transcorrerà paral·lel a la conducció principal.

És una de les infraestructures amb què el Canal vol començar a suprimir totes les estacions de bombatge. D’aquesta forma s’estalviaran fins a 600.000 euros anuals, el cost de la factura elèctrica que suposa engegar les bombes, va indicar Pérez.

.

La intenció de l’Aragó i Catalunya és construir una xarxa de canonades paral·leles al canal principal que reguin per gravetat i eliminar els bombatges per reduir despeses energètiques i potenciar actuacions sostenibles. Pérez va apuntar que els regants donen suport al projecte i que la CHE ha assumit avançar el finançament. El regants podran tornar la inversió en 25 anys.

D’altra banda, l’Aragó i Catalunya va començar ahir la campanya de regs i és el primer sistema de regadiu de Lleida a fer-ho, juntament amb el Garrigues Sud (vegeu el desglossament), que ahir va posar en càrrega canonades i basses per a proveir els cultius. L’Algerri-Balaguer ho farà ben aviat i la resta, a mitjans de mes, per Sant Josep.

Els operaris del Garrigues Sud van posar en marxa canonades i basses. També es troba en procés de suprimir bombatges, que s’emporten el 80% del pressupost, amb plaques solars.

El canal d’Aragó i Catalunya, per on ahir circulaven 10 metres cúbics per segon, a Raimat.

El canal d’Aragó i Catalunya, per on ahir circulaven 10 metres cúbics per segon, a Raimat.AMADO FORROLLA

tracking