SEGRE

SALUT DRETS

Dues clíniques a Lleida faran avortaments quirúrgics i el Pallars, farmacològics

L'hospital de Tremp és el primer centre de l'Alt Pirineu i Aran que practica interrupcions voluntàries de l'embaràs amb fàrmacs || A partir de la novena setmana es faran a Vithas i Mi NovAliança

Protesta de col·lectius feministes davant de la delegació territorial de Salut a Lleida, al desembre.

Protesta de col·lectius feministes davant de la delegació territorial de Salut a Lleida, al desembre.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, ja pot practicar interrupcions voluntàries de l’embaràs per la via farmacològica, convertint-se en el primer centre de la regió sanitària de l’Alt Pirineu i Aran que ofereix aquest servei.

Segons va informar ahir el departament de Salut, que també treballa amb dues clíniques privades de Lleida ciutat perquè les lleidatanes que volen avortar entre la setmana 9 (uns dos mesos) i la 14 de gestació no s’hagin de desplaçar a Barcelona o a Tarragona (vegeu el desglossament), professionals de l’Arnau de Vilanova es desplacen des d’aquesta setmana a l’Hospital del Pallars per administrar el tractament abortiu en les primeres setmanes de gestació i també fer un control dels embarassos de risc.

Així mateix, tant l’hospital de la Cerdanya com el de Vielha ja han iniciat els tràmits per implantar l’avortament farmacològic en els mesos vinents. El col·lectiu Feministes del Pallars Jussà va celebrar ahir l’ampliació de la cartera de serveis de ginecologia al centre hospitalari de Tremp, que van definir com “una victòria de la lluita feminista als carrers”.

La portaveu, Mar Bacardit, va explicar que “estem contentes per aquest avenç”, encara que va lamentar que “arriba amb anys de retard” i va reclamar “una reforma que d’una vegada per totes resolgui les carències de la llei d’avortament, com les tres jornades de reflexió obligatòries abans d’interrompre de manera voluntària l’embaràs”.

L’organització, que demà protagonitzarà al costat de La Geganta Desperta i Voliaina una acció de protesta a Tremp per reclamar un accés a l’avortament lliure i gratuït, va denunciar que “els diners públics no haurien de destinar-se a clíniques privades”.

En aquesta mateixa línia es van expressar ahir des d’Arran, que en un acte davant de la Fundació Sant Hospital de la Seu va lamentar que aquest centre no “porti el debat sobre la taula” del seu patronat, integrat entre altres pel bisbat d’Urgell. En aquest sentit, van assegurar que “l’objecció de consciència, el paper de l’església i la privatització dels serveis” són les principals traves que limiten l’exercici d’aquest dret.

La formació, que ha posat en marxa la campanya Les joves decidim, avortarem!, va dir que han trobat casos en què “es dona una informació falsa sobre la píndola de l’endemà” i es diu a les menors que no la poden adquirir sense el permís dels pares.

No caldrà anar a Barcelona a partir dels dos mesos

Lleida continua sent per ara l’única província catalana sense cap centre autoritzat per practicar avortaments quirúrgics −aquells que es fan entre la setmana 9 i la 14 de gestació i que requereixen una intervenció, que ara s’ha de portar a terme a Barcelona o altres llocs–, encara que la Generalitat treballa en el procés d’acreditació de dos clíniques privades que oferiran aquest servei a la capital del Segrià.

A banda de Vithas Lleida, els portaveus de la qual van explicar a SEGRE al novembre que “estem en converses amb Salut per ampliar la línia de col·laboració a la cirurgia ginecològica de baixa i mitjana complexitat, inclosa la interrupció voluntària de l’embaràs”, aquest diari ha pogut saber que l’altra clínica és Mi NovAliança, que ahir ni va confirmar ni va desmentir aquest fet.

Des de la clínica van destacar que “som un centre concertat i, per tant, sempre que sigui possible, treballarem per complementar els serveis que es prestin en el marc de l’atenció sanitària pública”.

Malgrat que la consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar al desembre al Parlament que “l’accés a l’avortament a Catalunya està garantit i, si no és així, hi posarem solució”, encara no es practiquen avortaments quirúrgics a Lleida a l’espera de les acreditacions corresponents.

Les claus

  • Mobilitzacions a Ponent: Col·lectius feministes de Ponent s'afegiran demà a la protesta 'Avortament lliure, gratuït i arreu', que es durà a terme a les 19 h davant dels hospitals de Lleida, la Seu i Tremp.
  • Llei 2/20120, de 3 de març: La llei permet l’avortament lliure per voluntat de la mare fins a la setmana 14 de gestació. Fins a la novena setmana, l’avortament és farmacològic i es practica a l’Arnau, i ara també a l’hospital del Pallars per derivació de l’atenció primària. A partir d’aquest tram, es practica un avortament quirúrgic i les pacients de Lleida són derivades a un centre concertat a Barcelona o Tarragona.
  • Centres públics o privats: L’avortament voluntari al sistema de salut públic l’han de gestionar les unitats d’atenció a la salut sexual i reproductiva. A la sanitat privada, els centres acreditats per la Generalitat.
tracking