SEGRE

FAUNA SALVATGE

El Govern premia idees per vigilar ossos i caçar senglars

Convoca una “competició d'innovació” per trobar tecnologia amb aquesta finalitat || Recompenses en metàl·lic i proves pilot

Cabirols el mes de febrer passat a la Segarra.

Cabirols el mes de febrer passat a la Segarra.X. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat busca solucions basades en noves tecnologies per al control de la fauna salvatge, des del seguiment d’ossos i llops fins a la detecció i captura de senglars i altres espècies d’ungulats com els cabirols. Amb aquesta finalitat ha convocat una “competició d’innovació” que ofereix com a incentius premis d’entre 2.000 i 15.000 euros, així com la posada en marxa de proves pilot. Estarà oberta fins al 31 de maig i es basarà en quatre “reptes” proposats pels Agents Rurals.

El primer és millorar el seguiment d’ossos i altres espècies que ofereixen els collars GPS actuals. Les bases de la competició recorden que ara només funcionen dos o tres anys abans de quedar-se sense bateria. El segon pretén implantar “sistemes automatitzats” per foragitar depredadors com ossos i llops, a fi d’evitar atacs a ramats.

Un altre planteja l’ús de “drons i altres tecnologies” per al control i captura de senglars i altres ungulats, poc després que la Generalitat reconegués que amb la caça ja no n’hi ha prou per limitar-ne el cens (vegeu SEGRE del 21 de febrer). Finalment, plantegen automatitzar el control d’accés a espais naturals protegits.

Tres nous casos de triquinosi en carn de caça de l’Alt Urgell

El departament de Salut va confirmar ahir tres nous casos de triquinosi detectats en carn de senglars de l’Alt Urgell. Es tracta de dos exemplars abatuts a Ribera d’Urgellet i un tercer a Coll de Nargó. Un establiment dedicat a la manipulació de carn de caça a Andalusia va alertar sobre la presència de triquinosi. Aquests nous casos se sumen als dos del febrer passat, trobats en exemplars capturats a Montferrer i Castellbò i a Coll de Nargó.

Davant d’aquesta situació, les autoritats sanitàries van instar a extremar les precaucions i evitar el consum de carn de caça que no hagi passat els controls que fixa la normativa. Així mateix, va recordar que congelar-la no és suficient per garantir la desactivació de les larves de triquina.

tracking