SEGRE

L'Alt Urgell, encara sense data per incinerar les escombraries a Andorra amb 3 anys de retard

A l’espera d’una planta per tractar els rebutjos, mentre que la Cerdanya porta els seus al Principat des del 2017

El vertedero comarcal del Alt Urgell, gestionado por la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet

L'Alt Urgell, encara sense data per incinerar les escombraries a Andorra amb 3 anys de retardC. Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Alt Urgell encara no té una data per començar a exportar les seues escombraries a la incineradora d’Andorra, després d’acumular tres anys de retard respecte a les previsions inicials, que apuntaven a iniciar l’exportació de residus el 2018. La Cerdanya, en canvi, ho fa des del 2017, quan la Generalitat i el Govern andorrà van firmar el conveni per portar fins a 10.000 tones l’any de rebutjos urbans no reciclables (denominats “fracció resta”) com a combustible per generar electricitat al forn incinerador de la Comella.

La Mancomunitat d’Escombraries del l’Urgellet, que gestiona la recollida d’escombraries dels municipis del nord de la comarca i l’abocador de Benavarre, espera des d’aleshores subvencions de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) per construir una planta per a la selecció i tractament de les escombraries abans de portar-la a Andorra, tal com recull el conveni del 2017. Fins ara, l’ARC només ha posat en marxa tràmits per atorgar a la mancomunitat una ajuda amb què elaborar estudis previs a la construcció de les noves instal·lacions.

Fonts de l’ARC van indicar que aquest primer estudi haurà “de definir les característiques del futur centre” de tractament, i va apuntar que és “un pas necessari” per a la redacció del projecte. Per la seua part, el president de la mancomunitat, Ricard Mateu, va afegir que també serà necessari adquirir els terrenys que ocuparà la futura planta i va declinar apuntar possibles terminis per iniciar l’exportació de residus a Andorra, en virtut d’un acord que incloïa entre els seus objectius el tancament progressiu dels abocadors de l’Alt Urgell i de la Cerdanya (vegeu el desglossament).

En aquest sentit, quatre anys després de la firma del conveni, en lloc de plantejar la clausura de l’abocador de Benavarre, hi ha prevista la construcció d’un nou vas, a l’estar plens els tres construïts fins ara (vegeu SEGRE d’ahir). La mancomunitat va puntualitzar que, amb exportació d’escombraries o sense, hauria estat necessària aquesta ampliació per rebre residus que no són reciclables ni incinerables, com la pols escombrada dels carrers.

Tanmateix, el que sí que canvia és la vida útil que aquestes obres donaran a l’abocador: al ritme actual, de més de cinc mil tones d’escombraries l’any, seria de deu anys. El termini seria molt superior si gran part del que ara acaba dipositat a Benavarre acaba incinerat al forn de la Comella.

Van plantejar tancar l’abocador per fer més segur el trànsit aeri

La Generalitat apuntava el 2017 que incinerar escombraries a Andorra permetria accelerar en la mesura que fos possible el tancament de l’abocador de l’Alt Urgell gràcies a l’acord amb Andorra, amb l’objectiu de millorar la seguretat del trànsit aeri a l’aeroport de la Seu. L’ARC va assenyalar llavors que tancar el dipòsit de residus reduiria el vol de voltors i altres aus al seu entorn, la qual cosa evitaria el risc de col·lisió amb avions.

Quatre anys després, la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet preveu que la futura planta de tractament per a residus no reciclables inclogui la possibilitat d’embalar en plàstic els residus, atès que ja es fa en altres instal·lacions de rebutjos de Catalunya i que evitaria també la presència de voltors a l’entorn de l’abocador. Tanmateix, fonts d’aquest organisme van puntualitzar que “fins que no es redacti el projecte no sabrem si la planta finalment acaba preveient aquesta opció”. 

tracking